SvD Perfect Guide
Annons

Så lyckas du med köksträdgården

Lena Israelsson, journalist och expert på köksträdgårdar, om goda bakterier, ätbara blommor och värdelös köpejord.

Text: SvD Perfect Guide - 15 juni 2020

Lena Israelsson har haft jord under naglarna hela sitt liv. Född i Norrbotten debuterade författaren med Köksträdgården: Det gröna arvet 1996. Sedan dess har hon släppt tio böcker, nominerats till Augustpriset två gånger samt tilldelats Kungliga patriotiska sällskapets medalj ”för odlingsflit och för förtjänster om trädgårdsodling”. Här delar hon med sig av sina bästa tips för en smart och levande köksträdgård till SvD Magasinets läsare.

– Se till att välja en plats utan trädrötter där solen lyser hela dagen när du planterar din köksträdgård. Vissa vill odla i halvskugga, men det ger ett smakmässigt avkall. Det är i princip bara blad man kan ha i skuggläge. När du valt var köksträdgården ska ligga bör du odla i en pallkrage eller på en upphöjd bädd. Den blir snabbare uppvärmd på våren och du får ett större odlingsdjup. Dessutom är det lättskött tack vare avgränsningen mot omgivningen. Det räcker med att sätta upp träramar med ett jorddjup på tio till 20 centimeter. Är man ute efter en visuellt fin köksträdgård kan ettåriga sommarblommor vara bra att integrera i odlingen. Ringblommor och krasse, rött och orange, får planteringen att spraka och du får ett rikt djurliv med insekter och fjärilar på köpet. Blommorna har samma odlingskrav som grönsakerna, så de passar bra ihop. Dessutom är de ätliga och kan användas i sallad.