Annons
X
Annons
X

Så lyckas du med dina nya trädgård

När du skapar din nya trädgård går det åt mycket tid, arbetskraft och ekonomiska medel. Se fem proffstips på hur du gör.

Experterna avslöjar sina bästa tips för att lyckas med trädgården.
Experterna avslöjar sina bästa tips för att lyckas med trädgården. Foto: COLOURBOX

Ska du fräscha upp en befintlig trädgård, till exempel en uppvuxen 60 - eller 70- tals trädgård handlar arbetet om att förnya, kanske modernisera designen och funktionerna. En kulturträdgård däremot kräver ett förvaltarskapstänkande. Här gäller det att bevara, sköta om och att förädla i tidstypisk anda.

Oavsett trädgårdstyp bör man vara noggrann med underarbetet vilket är en grundförutsättning för ett lyckat resultat.

LÄS MER:
Tio steg till en färgsprakande rabatt

Annons
X

5 proffsråd för anläggning

1) Om du anlitar trädgårdsanläggare är det viktigt att tydligt formulera vad man vill ha gjort för att få offerter lämpliga att jämföra. En skiss eller ritning över de planerade insatserna är bästa underlaget.

2) Vid större nyanläggningar krävs en hel del maskiner, hyr eller låt en anläggare utföra jobbet. Tänk på att det går åt mängder med grusmaterial vid nyanläggning av gångar, gårdar, uteplatser, stödmurar samt stabila ytor för bilparkering.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  3) Underskatta inte mängden jord som går åt i nya rabatter, planteringsgropar och gräsytor. Dräneringsåtgärder kan vara nödvändiga att genomföra. Glöm inte att lägga ner kablar i jorden för 230-volt belysning om du vill ha sådana.

  LÄS MER:
  Hur sköter vi citronträdet?
  LÄS MER:
  Växthus ger hemodlat året om

  4) Om du anlägger nya rabatter intill huset, lägg dessa en bra bit ifrån grunden (intill grunden ska det vara torrt och finnas ett dränerande skikt med tvättad singel (grus) som inte suger fukt). Skapa bra stödkanter som avslutning av rabatten så att jorden ligger kvar. Se till att allt du anlägger lutar bort från huset.

  5) Var noggrann när du planterar växter, använd kvalitetsjord i planteringsgropen, (ca riktlinjer för planteringsgropens djup: perenner ca 30cm, buskar ca 40 – 50cm, mindre träd, rosor, häckväxter ca 50 – 60cm, miniatyrbarrväxter ca 40 – 50cm), skapa rätt jordmån och ta hänsyn till den framtida utvecklingen och storleken som växterna kommer att få. Har du en plan tomt med lerhaltig jord kan du höja upp planteringsytorna för växterna, och dränera med grovt grus i botten av planteringsgropen. Vid anläggning av gräsmattan är det viktigt att skapa avrinningsmöjligheter för vattnet om du har en plan tomt, höj upp ytan något på mitten så att vattnet kan rinna av. Ha minst ett 10cm djupt matjordsskikt under gräsmattan.

  LÄS MER:
  Så lyckas du hålla myrorna borta

  BILDSPECIAL:
  Så fick Doreen trådgården att blomstra

  Hendrik Mayer

  Annons
  Annons
  X

  Så lyckas du med dina nya trädgård

  Experterna avslöjar sina bästa tips för att lyckas med trädgården.

  Foto: COLOURBOX
  Annons
  X
  Annons
  X