Annons

Så lönsam är din utbildning

Plugga till högskoleingenjör tar tre år och kan betala sig bra. Läsa till fysioterapeut tar också tre år, men inkomsten blir en helt annan. Arkivbild.
Plugga till högskoleingenjör tar tre år och kan betala sig bra. Läsa till fysioterapeut tar också tre år, men inkomsten blir en helt annan. Arkivbild. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/TT

Olika högskoleutbildningar betalar sig väldigt olika i form av inkomst några år efter examen. En av de utbildningar som betalar sig bäst är det dessutom ganska lätt att bli antagen till.

Under strecket
Anna Lena Wallström / TT
Publicerad

Att läkare och jurister tjänar bra är allmänt känt. En ny rapport från Universitetskanslersämbetet visar att var fjärde läkare och var femte jurist har en årsinkomst på över 600 000 kronor fem år efter examen. Men så krävs också bra gymnasiebetyg och många års studier dessförinnan.

Men även blivande psykologer har en lång utbildning som är svår att komma in på. Fem år efter examen har hälften en inkomst över 400 000 och endast 2 procent har kommit upp i en årsinkomst över 600 000 kronor. Det kan jämföras med gruppen högskoleingenjörer, där motsvarande andelar är 61 respektive 5 procent. Högskoleingenjörerna läser tre år medan psykologerna läser i fem år. Och konkurrensen till högskoleingenjörsutbildningarna är måttlig eller låg.

Annons
Annons
Annons