Reportage

Så ljuger Fargo om verkligheten – om och om igen

Säsong två av "Fargo" har en ny uppsättning brott och rollfigurer, men samma speciella anda.
Säsong två av "Fargo" har en ny uppsättning brott och rollfigurer, men samma speciella anda. Foto: HBO Nordic

Både tv-serien och filmen ”Fargo” påstår sig bygga på verkliga händelser. Men leken med sanningen slutar inte där. SvD:s Erik Augustin Palm besöker inspelningen av seriens andra säsong och reder ut den invecklade röran av fantasi och verklighet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Frances McDormand och Bruce Bohne i bröderna Coens film.

Frances McDormand och Bruce Bohne i bröderna Coens film.

Foto: Brutus Östling
Den kvinnliga huvudrollen i säsong två görs av Kirsten Dunst.

Den kvinnliga huvudrollen i säsong två görs av Kirsten Dunst.

Foto: HBO Nordic
SvD:s Erik Augustin Palm besökte inspelningen av tv-serien "Fargo" i Calgary.

SvD:s Erik Augustin Palm besökte inspelningen av tv-serien "Fargo" i Calgary.

Foto: HBO Nordic
Annons

”Det här är en sann historia.” Så lyder textraden som visas i öppningsscenen av bröderna Coens flerfaldigt prisbelönade ”Fargo”, som hade premiär på Cannesfestivalen 1996. Filmen berättar om den bortkomne bilförsäljaren Jerry Lundergaard i Minnesota (gestaltad av William H. Macy), som på grund av svåra ekonomiska problem och usel slutledningsförmåga fattar ett lika desperat som korkat beslut. Han lejer två småskurkar (Steve Buscemi och Peter Stormare) för att kidnappa sin fru och pressa sin förmögne svärfar på pengar. Det hela hamnar snabbt bortom all kontroll i en härva av blod och död, som en gravid polischef (Frances McDormand) försöker nysta upp – och där en portfölj med nästan en miljon dollar begravs i snön längs en motorväg.

Hyllningarna till filmen lyfte särskilt fram Bröderna Coens hantering av regionen där staden Fargo ligger – det ensliga och i filmen snötäckta landskapet på gränsen mellan delstaterna Minnesota och North Dakota – samt människorna och den lustigt tillknäppta sociala kulturen där. Många av skribenterna köpte påståendet i inledningen rakt av – och i en tidsålder utan Google och smarta telefoner var det kanske inte så konstigt. Den i dag framlidne filmkritikern Roger Ebert skrev i sin recension att han inte hade "några som helst tvivel om att händelser som dessa faktiskt utspelade sig i Minnesota, 1987". I intervjuer höll bröderna Coen fast vid lögnen – ända till två månader efter premiären. Då publicerades manuset till ”Fargo”, där bröderna Coen tydligt erkände att filmen enbart "låtsades att vara sann".

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons