Annons
X
Annons
X

Bara en av hundra afghanska flyktingar har pass

81 procent av dem som sökte asyl i Sverige förra året saknade pass. Från Afghanistan och Somalia är det i princip inga flyktingar alls som presenterar sådana handlingar när de söker asyl.

[object Object]
En kvinna med ett syriskt pass i en vattentät väska runt halsen. Foto: Thanassis Stavrakis/AP
Id-kontrollerna

En kvinna med ett syriskt pass i en vattentät väska runt halsen.

Foto: Thanassis Stavrakis/AP Bild 1 av 2

En afghansk flykting håller upp sitt pass efter att han räddats ur Medelhavet.

Foto: Santi Palacios/AP Bild 2 av 2

Del 1 av 5

Nu krävs giltiga id-handlingar för att ta sig till Sverige via Öresundsbron. Men de flesta flyktingar som kommer hit har inga pass att visa upp.

Nya helårssiffror från Migrationsverket, som SvD tagit del av, visar att under 2015 saknade 81 procent av de 162 877 som sökte asyl i Sverige pass. Siffrorna har sett i ungefär likadana ut de senaste åren.

Uppgifterna gäller ansökningstillfället. Under asylprocessens gång är det emellertid runt 40 procent av alla sökande som inkommer med någon form av id-handling.

Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiska talesperson, är kritisk till id-kontrollerna som regeringen nu inför.

– Att man gör just den här urskiljningen är märkligt. Asylrätten gäller alla, oavsett vilka handlingar du har med dig. Det är en viktig rättssäkerhetsfråga, varför är det just de som har med sig handlingar som ska få komma? Det är ogenomtänkt, säger Johan Hedin.

Regeringen har motiverat beslutet med att man behöver få ned antalet som söker asyl i Sverige.

– Vi har 200 000 personer som är i omlopp och vi behöver en viss frist för att klara av situationen, sade infrastrukturminister Anna Johansson till TT i december.

**Under 2014 skickades **ungefär 60 000 handlingar in till Migrationsverkets id-enhet för granskning. Mellan sex och sju procent visade sig då vara falska.

Enligt Migrationsverket har andelen falska pass varit ungefär densamma, trots fler asylsökande. Migrationsverkets id-enhet – som på myndighetens egen hemsida påstås kallas "Migrationsverkets CSI" – har drygt 60 anställda och har växt snabbt sedan den inrättades 2009.

**Scrolla vidare för **att se hur stor del av flyktingarna från några de största ursprungsländerna som har pass – och hur tillförlitliga de anses vara.

Annons
X
Annons
X

Del 2 av 5

Syrien: 59 procent saknar pass

Efter terrordåden i Paris i november förra året uppmärksammades hur enkelt det är att komma över ett falskt syriskt pass. Åtminstone en av de misstänkta gärningsmännen uppgavs ha använt ett sådant i Grekland.

I Mellanöstern går det att köpa falska syriska pass på sociala medier för under 1 000 dollar enligt olika medieuppgifter. I flera europeiska länder diskuteras tillförlitligheten i de syriska passen.

Samtidigt är Syrien ett av de ursprungsländer där flest asylsökande uppvisar ett pass när de kommer till Sverige. Syrier är också en av de grupper som har lättast att få asyl här.

Annons
X
Annons
X

Del 3 av 5

Afghanistan: 99 procent saknar pass

En av de största flyktinggrupperna till Sverige just nu är ensamkommande barn från Afghanistan. Många av dem är uppvuxna i Iran som papperslösa. Flera av de yngsta som är på flykt saknar id-handlingar, och har heller aldrig haft några.

Vissa id-handlingar från Afghanistan godtas inte i Sverige, eftersom de inte anses vara tillförlitliga. Det innebär att ett afghanskt pass ofta inte är särskilt användbart i asylprocessen.

Annons
X
Annons
X

En afghansk flykting håller upp sitt pass efter att han räddats ur Medelhavet.

Foto: Santi Palacios/AP Bild 1 av 1

Del 4 av 5

Irak: 85 procent saknar pass

En afghansk flykting håller upp sitt pass efter att han räddats ur Medelhavet. Foto: Santi Palacios/AP

I Irak finns visserligen möjligheter att få pass i flera städer inom landet och på ambassader i grannländer. Men de väpnade konflikter, som pågått mellan landets regering och olika grupperingar sedan USA:s militär lämnade landet, gör att det i praktiken är svårt för många invånare att ta sig dit det krävs.

Många förlorar också sina id-handlingar när de blivit av med sin packning under resan till Europa.

Enligt olika uppgifter förekommer det att irakier uppger sig vara syrier för att få större chans till asyl.

Annons
X
Annons
X

Del 5 av 5

Somalia: 99 procent saknar pass

Många somalier saknar pass eftersom medborgare inte alls registrerades under 1990-talet sedan diktatorn Siyad Barre störtats, och landet kastades in i ett långvarigt kaos. Fortfarande i dag har regeringen ingen riktig kontroll över landet.

Vissa id-handlingar från Somalia godtas heller inte i Sverige, bland annat eftersom de inte uppfyller kravet på fotolegitimation. Mutor är också vanliga för att få pass.

Därför kan personer från Somalia, liksom från Afghanistan varifrån somliga id-handlingar inte heller godkänns, beröras särskilt av de nya svenska reglerna. De kommer troligen därför att få söka asyl i Tyskland eller Danmark i stället.

Annons
Annons
X
Annons
X