Annons

Johan Franco Cereceda:Så lär du dig enkelt namnen på olika flaskstorlekar

Magnum, Jeroboam, Metusalem och Salamanazar. Det är namn på olika flaskstorlekar. Men hur ska man enkelt kunna komma ihåg dessa? Vinexpert Johan Franco Cereceda ger dig bästa tipset.

Under strecket
Publicerad

Lagring av vinflaskor.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT Bild 1 av 3
Foto: Wicked wine Bild 2 av 3
Foto: Systembolaget Bild 3 av 3

Lagring av vinflaskor.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT Bild 1 av 1
Lagring av vinflaskor.
Lagring av vinflaskor. Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

När det kommer till att lagra vin, säger man att magnumstorleken är bäst. Lagom mängd vin, lagom mängd luft som kommer i kontakt med vinet

FRÅGA: Det ska finnas en ramsa på hur man kommer ihåg flaskstorlekarna på vin, något med Norge eller sill? Är jag helt ute och cyklar? / Per-Göran

SVAR: Du har helt rätt. Ramsan lyder: Man Jagar Rätt Mycket Sill Bortom Norge.
Vad betyder då denna? Jo, varje begynnelsebokstav i respektive ord i ramsan får oss att komma ihåg vilken första bokstav flaskstorleken börjar på: Man=m som i Magnum (2 helflaskor), Jagar=j som i Jeroboam (4 helflaskor), Rätt=r som i Rehoboam (6 helflaskor), M= mycket som i Metusalem (8 helflaskor), S=sill som i Salmanazar (12 helflaskor), B=bortom som i Balthazar (16 helflaskor) samt N=Norge som i Nebukadnessar (20 helflaskor).

Annons
Annons
Foto: Wicked wine Bild 1 av 2
Foto: Systembolaget Bild 2 av 2

Hänger du med? Man Jagar Rätt Mycket Sill Bortom Norge. Denna ramsa gäller för champagnebuteljer. Läs mer om champagne här. Kommer vi till Bordeaux är det lite annorlunda. Namnen på de olika flaskstorlekarna kommer från bibliska kungar och används internationellt.

När det kommer till att lagra vin, säger man att magnumstorleken är bäst. Lagom mängd vin, lagom mängd luft som kommer i kontakt med vinet gör att det får en ofta mjukare, lite långsammare mognad. Vilket då i sin tur leder till större komplexitet.

Veckans vintips:

Foto: Wicked wine

Whispering Angel 2015, magnum, 435 kr, artnr 72454

Kryddigt, bärigt, hallon, jordgubbar med minerala inslag i komplex ton och viss koncentration i detta särpräglade rosévin med närmast frivol karaktär som satt trenden för dagens vurm för det ljusrosa vinet. Serveras med fördel till sashimi på lax med sjögrässallad (goma wakame).

Foto: Systembolaget

Castelforte Amarone della Valpolicella, magnum, 379 kr, artnr 12379

Karaktär av torkad frukt, saltlakrits, mörka bär, mogna körsbär, aningen eldigt i tonen, koncentrerat med viss sötma i klassiskt ursprungsorienterad stil med lång, eldig eftersmak. Passar perfekt till en gryta på viltkött och bakad potatis.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons