Annons
X
Annons
X

Så länge ingen annan får det bättre...

ocialdemokraterna går nu ut i en kampanj mot den så kallade ”pensionärsskatten”. ”Klyftorna” mellan pensionärer och löntagare ska minskas. Enligt partisekreterare Ibrahim Baylan ska det främst ske genom sänkta skatter för pensionärerna. Det låter bra, men landets pensionärer ska nog inte ropa hej innan vårpropositionen är presenterad. Går Lars Ohly med på sänkta skatter? Klyftorna kan ju minskas genom höjda skatter för löntagare också.

För Baylan sänder ut otydliga signaler. ”Den borgerliga regeringen med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen har nu börjat med lockrop om sänkt skatt för pensionärer. Men kommer man att avskaffa den absurda pensionärsbeskattningen?” Det låter som om han säger: Reinfeldt och Borg vill sänka skatten för pensionärer, men vill de sänka skatten för pensionärerna? Och det vore ju ett paradoxalt uttalande.

Fast om det som socialdemokraterna kallar ”pensionärsskatt” i själva verket är sänkta skatter för löntagare, är väl frågan om den alls kan avskaffas utan att inkomstskatterna höjs igen. Hänger ni med? Det är krångligt. Men så blir det när man använder sig av logik som tycks kunna vara hämtad från
Alice i Underlandet.

Annons
X

För att konkretisera det hela kan läsaren jämföra sajten
jobbskatteavdrag.se med Socialdemokraternas nylanserade variant
pensionärsskatt.se. På den förra kan alla löntagare räkna ut hur mycket sänkt skatt de har fått sedan valet. Den som tjänar 15000 kronor får behålla 1139 kronor mer av lönen varje månad. En motsvarighet skulle kunna visa hur mycket sänkt skatt någon med pension har fått tack vare de två skattesänkningar för pensionärer som alliansregeringen har genomfört.

Men nejdå. Istället kan varje pensionär räkna ut hur mycket mer sänkt skatt någon annan har fått. Den som har en pension på 15000 kronor ska inte glädjas över några hundralappar mer efter skatt utan sura över att grannen som jobbar fick ytterligare lite mer kvar tack vare sänkta skatter.

Det är den ”klyftan” som Socialdemokraterna nu vill täppa igen. Om det verkligen blir några sänkta skatter för pensionärerna återstår att se. Men man ska nog inte hoppas på för mycket. Huvudbudskapet i kampanjen är tydligt och borde tryckas upp på S-dekaler innan valet: Så länge ingen annan får det bättre...

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X