Så länge har det funnits presidenter

Finlands elfte president Tarja Halonen och drottning Silvia.
Finlands elfte president Tarja Halonen och drottning Silvia. Foto: Jonas Ekströmer/TT

”När uppstod titeln president? Lanserades den av amerikanerna efter att USA blivit självständigt, eller fanns den redan tidigare?”

Under strecket
Publicerad
Annons

Den fanns tidigare. Titeln går tillbaka på latients prae (”före”) och sedere (”att sitta”). Den syftade på en ämbetsinnehavare som ”sitter före” en församling och ser till att debatten fungerar enligt fastställda regler. I dag skulle vi kalla en sådan person ordförande, ett ord som ofta har fungerat som synonymt med president. Ordförande-presidenter fanns redan på medeltiden och under tidigmodern tid, till exempel vid universitet och domstolar i England och Frankrike.

Första gången termen president användes för att syfta på ett statsöverhuvud var i 1650-talets England. Under Commonwealth-perioden vilade makten i teorin hos Council of State, vad vi skulle beteckna som regeringen. Ordföranden för detta råd bar titeln Lord President. I praktiken var dock denna presidentmakt starkt kringskuren eftersom Englands egentlige ledare var lordprotektorn Oliver Cromwell.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons