Annons
X
Annons
X

Så länge händerna är i luften

DRIV | PIONJÄRER OCH ENTREPRENÖRER SOM CHEFAR ÖVER SITT

Hiphopen ställer inte samma krav på evig ungdom som rocken, hör jag Kulturnytts Clara Törnvall säga. Hon recenserar en konsert med Ice Cube på Södra teatern. Ja, jösses Ice Cube. Jag kan inte påstå att jag följt honom nitiskt, men nog räcker det att höra namnet för att bli nostalgisk. Ice Cube – en av gangstarappens farsor – framkallar hos mig minnen av låtordningar på sönderspelade blandband och en pojkvän som ville spela craps på gatan i en småstad för att få lite Comptonstämning (förort till Los Angeles). Hur gangsta det är att få avans på månadspengen genom tärningsspel kan diskuteras, men man tager som bekant vad man haver.

Törnvall har dock en poäng. I en musikgenre där man helst ska ha fyra livs erfarenheter att skryta om redan vid 16 kan inte ålder bli ett problem i första taget. Förmodligen är det också därför det inom hiphopen går ganska fort från genombrott till stunden då det börjar hävdas att man varit med sen ”dag ett”. Alla chefar över sin egen tideräkning. Alla chefar ganska mycket över huvud taget faktiskt. Till en framgångsrik hiphopkarriär hör numera ett mer eller mindre ambitiöst imperiebyggande, där skivbolagsetiketter, klädmärken och allehanda varor ingår i affärerna. Snoop Dogg, som redan vid sitt andra album gav sig själv det aktningsvärda epitetet ”Doggfather” har, förutom porrfilmsregi, bilar och sneakers, även hunnit med att få ut en 30 cm lång varmkorv på marknaden.

Hiphopen visar sina pionjärer ”vördnad värdig en byäldste”, säger Törnvall. Nja. Det finns en rätt livaktig diskussion kring gangstakulturens skönmålning av brottslighet i USA. Inte heller har Ice Cube kunnat slippa undan spydigheter om att han – vid 37 års ålder, borde pensionera sig – vilket han tydligen motsatte sig å det bestämdaste när han häromdagen utlovade att inte pensionera sig förrän vid ”70, kanske 80.”

Annons
X

När en av Sveriges pionjärer Petter gjorde låten ”Det går bra nu” för några år sedan möttes den på sina håll av snål reaktioner. Rap om inrullande pengar och rysk kaviar på tallriken slog inte an i det ganska proggiga Hiphopsverige. Petter själv har förklarat reaktionerna med jantelagen, men det räcker nog inte. Egentligen framförde hans kritiker samma poäng som Ice Cubes – man får inte hävda streetcred när vardagslivet andas lyx. Ur samma bytta kom pratet om att duon Snook inte kunde anses ”äkta” då den ene av medlemmarna bott en tid på Lidingö.

- - -

Kanske är detta spången som alla måste balansera sig över för att slutligen kunna krönas till ”grand old daddys” av hiphop. Nyligen påpekade Petter (DN 24/7) att musik inte är något som görs tills guldklockan belönar lång och trogen tjänst, men att han redan har två skivor på kö i huvudet. Där börjar det, därefter kommer utmaningarna. Nyckeln är, som för alla entreprenörer och konstnärer med ett kall, att strunta i ogin kritik. Att jobba och med de medel man finner göra sin grej – fram till 80 års ålder om det känns rätt. Så länge du vill och kan lyfta publikens händer och sinnen mot luften finns det ingen anledning att lägga av.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Där bor ”äktheten” och det vet pionjärer och entreprenörer med driv. När Petter släppte sin senaste skiva gjordes det bland annat genom videon ”Fresh” där han och vapendragarna AFC antog skepnaden av tre gula tomtar som normalt syns i mobiltjänsten Parlinos reklamfilmer. Det kan knappast kallas en eftergift till de som vill att hiphopen ska vara kliniskt ren från kommersiella intressen. Snarare är det att hörsamma Ice Cubes ständigt användbara devis: ”You can do it, put your ass into it.”

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X