Annons

Johan Franco Cereceda:Så lagrar du viner med skruvkork

Utvecklas vinet olika beroende på om det har vanlig kork eller skruvkork? Vinexpert Johan Franco Cereceda har svaret.

Under strecket
Publicerad

Skruvkork har blivit allt populärare.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT Bild 1 av 1

Skruvkork har blivit allt populärare.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT Bild 1 av 1
Skruvkork har blivit allt populärare.
Skruvkork har blivit allt populärare. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Med tanke på att det är skruvkork behöver du inte ens låta flaskan ligga. Det är egentligen bättre om den står upp

FRÅGA: Jag hittade ett trevligt vin med skruvkork på bolaget, Lange Rosso 2015. Har vinkällare med 12 grader och tror att det skulle klara några års lagring. Min fråga är om det sker någon utveckling av viner med skruvkork?
Hälsningar Berndt

SVAR: Hej Berndt, Langhe Rosso-viner har blivit riktigt populära de senaste åren. Det har väldigt mycket att göra med att både Barolo och Barbaresco uppmärksammats mer än någonsin och att folk vill prova viner från Piemonte i norra Italien där dessa vindistrikt ligger. Nu är ju Langhe Rosso-viner en blandning av olika druvor, men det finns ofta en omisskännlig ursprungston i vinerna som är intressant. Läs mer om Piemonte här.

Annons
Annons

Generellt är vinerna mycket bra och har, i mitt tycke, hög prisvärdhet. Dessutom är de betydligt mjukare i stilen är exempelvis vinerna från Barolo. Å andra sidan, vilka viner är inte det? Men för att svara på din första fråga, om lagring: Ja, du kan gott lagra vinet ytterligare några år, tre, kanske fyra, under de förhållanden du beskriver. Och med tanke på att det är skruvkork behöver du inte ens låta flaskan ligga. Det är egentligen bättre om den står upp eftersom en mindre yta vin kommer i kontakt med luft (vilket är den avgörande faktorn för att vin ska kunna utvecklas överhuvudtaget) än om flaska skulle ligga ner.

Frågan om utveckling av viner som förslutits med skruvkork är intressant. Jag var själv nere i Australien för en tid sedan och provade vita viner som hade lagrats i flaskor med skruvkork, och där kändes det som om vinerna inte hade utvecklats nämnvärt. Men vi ska samtidigt komma ihåg att vi lagrar ju viner för att de ska utvecklas.

För att nu svara på din andra fråga. Det finns en liten luftspalt högst upp i flaskhalsen som gör att vinet kommer i kontakt med luft och därmed utvecklas. Men en skruvkork släpper normalt inte in luft, vilket gör att luftkontakten är avsevärt mindre i en flaska med naturkork. Följden blir att vinet utvecklas, men betydligt långsammare än om det hade varit naturkork.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons