Annons
X
Annons
X

Så låg boränta får de bästa förhandlarna

Det går att pruta bort nästan halva den annonserade bolåneräntan. Men bostadsägare ute i landet har svårt att pressa ned sina räntor till samma nivåer som i storstäderna. Det visar en nya siffror från Comboloan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu är det guldläge för att pruta på bolåneräntan. Många banker har annonserade listräntor på över 2 procent, men den som förhandlar om sin bolåneränta kan nå betydligt lägre nivåer. De som har omförhandlat sina lån på sistone har fått åtskilliga punkter i rabatt. Det visar nya siffror.

– Aldrig någonsin har utsikten att förhandla om sitt bolån varit bättre än i dag, säger Fredrik Giers, ägare av Comboloan.

Jämförelsesajten Comboloan har samlat data från medlemmar som har förhandlat om sina rörliga bolåneräntor. Totalt rapporterade 1 989 bolånetagare in sina förhandlade räntor förra året, och den senaste månaden har 260 bolånetagare rapporterat in sina räntor. Resultatet visar att i genomsnitt får bolåneprutarna en ränta på 1,42 procent. Men variationen är förhållandevis stor. Den femtedel som lyckas bäst i förhandlingarna lämnar banken med en ränta på i snitt 1,20 procent.

Annons
X

Störst prutmån finns det hos SEB. Banken, som var den mest förhandlingsvilliga under fjolåret, fortsätter att belöna aktiva kunder. Där är den genomsnittliga förhandlade räntan i nuläget 1,28 procent på rörliga tremånaderslån, och för den femtedel som lyckats bäst ligger den förhandlade räntan på 1,01 procent. Långt under den annonserande listräntan på 2,03 procent.

– Förra året såg vi att SEB sökte marknadsandelar, och de hade helt klart lägst förhandlade bolåneräntan. Nu ser vi att de är fortsatt aggressiva, men det är även andra aktörer, säger Fredrik Giers.

Samtidigt är det tydligt att nischbankerna (övriga i tabellen nedan) utmanar de etablerade aktörerna med lägst förhandlade räntor. Bland dem finns Ålandsbanken som har strikta krav för att ge bolånetagare den fördelaktiga individuella räntan.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det syns också skillnader i bolåneräntor mellan storstäderna och resten av Sverige. Stockholm, Göteborg och Malmö sticker ut med lägre förhandlade bolåneräntor än bostadsägare i resten av Sverige. Lägst ligger göteborgarna som i dag lyckas förhandla sig till en bolåneränta på 1,34 procent i snitt, att jämföra med resten av Sverige på 1,52 procent.

  – Storstadsregionerna ligger klart bäst. Det kan bero på att skillnaderna är stora inom resten av landet, och att banker ser större risker i vissa områden. Är det dålig omsättning på bostäder på en ort tenderar räntorna att ligga högre där för att bostäderna blir svårare att värdera, säger Fredrik Giers.

  Samtidigt visar de förhandlade bolåneräntorna att det finns ett tryck uppåt på räntorna. Under det senaste halvåret har de stigit, långsamt men gradvis. Under de senaste månaderna har det också börjat synas i övrig statistik. I december höjde nämligen flera bolåneinstitut sina listräntor och i januari sågs en höjning av de rapporterade genomsnittsräntorna.

  Det ställer ännu högre krav på konsumenter att vara pålästa och förberedda inför en förhandling med banken, enligt Fredrik Giers.

  – Bolånemarginalerna är större än någonsin och nu ser vi att även förhandlingsutrymmet är större än någonsin. Men det är viktigt att möta banken med fakta. Man ska veta vilken belåningsgrad man har och huruvida ens bostad är lätt att sälja i nästa steg, och självklart ställa flera banker emot varandra. Om man är beredd att byta bank når man ofta framgång.

  Så mycket skiljer de prutade rörliga bolåneräntorna från de annonserade räntorna

  Bank Listränta Förhandlad ränta (snitt) 20 % med bäst förhandlad ränta
  Swedbank 2,04 1,44 1,1
  Nordea 2,02 1,49 1,32
  SEB 2,03 1,28 1,01
  Handelsbanken 2,05 1,51 1,35
  SBAB 1,69 1,46 1,26
  Länsförsäkringar 2,03 1,41 1,13
  Danske Bank 1,58 1,38 1,29
  Skandiabanken 2 1,53 1,41
  Övriga 1,79 1,2 0,79
  Totalt 1,89 1,42 1,2

  Fotnot: Siffrorna visar förhandlade bolåneräntor med tre månaders bindningstid (rörliga) under 12 januari till 11 februari. Totalt 260 lån. För att öka kvaliteten på statistiken har 1 procent med de högsta/lägsta räntorna tagits bort.

  Källa: Comboloan

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X