Annons
X
Annons
X

Så laddar du för Vasaloppet 2011

Dennis Wolderth får fina råd om hur han ska satsa inför Vasaloppet 2011. Jan Ottosson svarar på läsarfrågor om Vasaloppet.

Foto: PRIVAT

Skidexperten

Jan Ottosson, mångfaldig Vasaloppsvinnare har svarat på läsarnas frågor om skidteknik och skidträning inför Vasaloppet. Läs alla frågor och svar via länken här under.

Fråga: Jag är 23 år, är ungefär 175cm lång och väger mellan 70-75 kilo. Jag ska ställa upp i Vasaloppet 2011 för första gången.

Jag skulle villja vet vad jag ska äta, hur jag ska lägga upp min träning och hur många mil jag behöver på längdskidor inför Vasaloppet.

Annons
X

Skulle vilja veta vilka skidor jag skulle tänkas behöva också.

Jag är väl ''vanligt'' tränad men behöver mycket mer. Jag kan ta mig fram på skidor, men inte så mycket mer.

Jag vill bara ta mig runt innan dom stänger och har ingen drömtid själv. Hinner jag bli tränad inför vasaloppet 2011?

/Dennis Wolderth

Svar: Du är ute i god tid. Det är inga problem för dig att klara av nästa års Vasalopp om du vill!

Jag råder dig att investera i racingskidor och racingskor, dom kostar mer men å andra sidan håller ett par skidor rätt många år om man är rädd om dem. Racingskidor är lättare att åka på, det är ett bättre spann, bättre belag och förhoppningsvis så glider de bättre.

Jag råder dig att deltaga på något vasaloppsläger som arrangeras runt om i landet. Här får du lära dig allt du behöver veta, när du ska förbereda dig inför ett vasalopp, såsom träning, skidteknik och vallning.

I korta drag, ät vanlig husmanskost, träna regelbundet, ex. längre pass på helgerna och kortare men intensivare pass under veckorna.

Åk så mycket skidor på snö som du bara kan! Det svåra är att få med armarna när du ska träna, och det får du när vi åker mycket skidor. Rullskidor med mycket dubbelstakning med frånspark är jättebra!

Lycka till!

Faktagrafik Vasaloppet svd.se SvD.se/vasaloppet svd.se
Annons
Annons
X
Foto: PRIVAT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X