X
Annons
X
Är Alliansen död? Det blir den återkommande frågan som Ulf Kristersson får svara på i takt med att relationerna mellan de borgerliga partierna försämras.
Är Alliansen död? Det blir den återkommande frågan som Ulf Kristersson får svara på i takt med att relationerna mellan de borgerliga partierna försämras. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nu väntar nästa prövning för valets stora förlorare

Långläsning

Moderatledaren Ulf Kristersson lovade att avsätta Stefan Löfven och bilda en alliansregering. I stället blev han dumpad av sina allianskollegor. Det här är berättelsen om varför det gick som det gick. Nu väntar nästa prövning för valets stora förlorare.

Från sin bänk längst fram till höger i kammaren ser Moderatledaren Ulf Kristersson på när partiledare och gruppledare en efter en förklarar varför deras partier väljer Stefan Löfven som statsminister framför honom.

Till och med Centerpartiet och Liberalerna, som gick till val på att bilda en borgerlig regering låter alltså Socialdemokraterna och Miljöpartiet styra vidare.

Är Alliansen död? Det blir den återkommande frågan som Ulf Kristersson får svara på i takt med att relationerna mellan de borgerliga partierna försämras.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 14

Ulf Kristersson gör sitt sista besök hos talmannen Andreas Norlén.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 14

Förväntningarna är stora på Ulf kristersson när han väljs till Moderaternas partiledare på en extrastämma på hotell Clarion Sign i Stockholm i oktober 2017.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 14

Valets efterspel blev till en serie av motgångar för Moderatledaren Ulf Kristersson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 14

Kristersson återvänder till gammelmoderata käpphästar som försvaret, lag och ordning och skattesänkningar.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 14

Den moderata valrörelsen blir ett stort misslyckande. På några sommarmånader tappar partiet nästan var fjärde väljare.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 14

Ulf Kristersson möter ledarna för sina nordiska liberalkonservativa systerpartier. Nästan alla av dem regerar i samarbete med högerpopulister.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 14

I Norge styr högerledaren Erna Solberg tillsammans med högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Men för Ulf Kristersson är relationen till Sverigedemokraterna en komplicerad fråga.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 14

Efter 30 år i topppolitiken nådde till sist Ulf Kristersson posten som Moderatledare, men i stället för att bli statsminister fick han se Alliansen falla isär.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 9 av 14

Moderaterna blev största parti bland unga förstagångsväljare , enligt SVT:s vallokalsundersökning. Trots det blir valresultatet under 20 procent – det sämsta sedan 2002.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 10 av 14

Kristersson försöker vinna förortsröster med löften om strängare straff och fler poliser.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 11 av 14

Han skulle bli statsminister och hon skulle bli finansminister, men varken Ulf Kristersson eller Elisabeth Svantesson fick som de ville.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 12 av 14

Efter 131 dagar väljs Stefan Löfven till statsminister och Ulf Kristersson lämnar riksdagshuset som valets förlorare.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 13 av 14

In i det sista förhandlade Kristersson med Annie Lööf i hopp om att Centerpartiet skulle svänga och ge honom sitt stöd. När hon vale Löfven i stället kunde Moderatledaren inte dölja sin besvikelse.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 14 av 14