Annons

Så krossade Jeanne d’Arc den engelska armén

Jeanne d’Arc till häst, från Antoine Dufours ”Les vies des femmes célèbres”, 1504
Jeanne d’Arc till häst, från Antoine Dufours ”Les vies des femmes célèbres”, 1504 Foto: Public domain

Idag tar jag mig an en följdfråga på gårdagens blogg om riddare. Det gäller en av Jeanne d’Arcs mest berömda segrar, slaget vid Patay, där en fransk riddarhär krossade en engelsk armé. Hur gick det till? På 1400-talet var ju riddarnas stridsteknik föråldrad, och fotsoldater med pikar, långbågar, armborst och kanoner var i färd att ta över krigsscenerna.

Under strecket
Publicerad

Slaget vid Patay utkämpades kort tid efter det att fransmännen hävt den engelska belägringen av Orléans. Situationen var riskabel, eftersom det fortfarande fanns starka engelska trupper i närheten. Segern måste utnyttjas, men det måste gå fort. Jeanne d’Arc, La Hire och de andra befälhavarna var väl medvetna om riskerna. De visste att de engelska långbågeskyttarna brukade ställas upp bakom skarpa pålar, vilka brukade stötas ned i marken med udden mot fienden för att bromsa upp ett kavallerianfall. De visste att anfallande ryttare skulle bli lätta måltavlor för pilarna. Eftersom fransmännen saknade egna långbågeskyttar – den franska kungamakten var fattig och hade inte råd att hyra dem – måste de förlita sig på ett kraftfullt överraskningsanfall.

Den engelska armén leddes av sir John Fastolf, en fältherre som för den litterärt bevandrade allmänheten är känd som historisk förlaga till den glade festprissen Falstaff, odödliggjord i flera dramer av William Shakespeare och i en opera av Giuseppe Verdi. När budet kom att fransmännen lyckats häva belägringen av Orléans avtågade Fastolfs armé söderut. Dagen innan han nådde fram till krigszonen vid Loire kapitulerade den engelska garnisonen vid Beaugency för Jeanne d’Arc, och de överlevande soldaterna tog sin tillflykt till den närliggande orten Meung-sur-Loire. Fransmännen hade tidigare erövrat ortens bro, men engelsmännen höll staden och dess slott. Här mötte Fastolf folk som kunde ge honom information om fiendens styrka och svagheter. Han beslöt sig för att utmana fransmännen i ett fältslag vid byn Patay.

Annons
Annons
Annons