Annons

”Så kan vi minska mängden farligt avfall”

Årligen omvandlar norska företaget NOAH mer än hundratusen ton flygaska från svenska förbränningsanläggningar till en avfallsprodukt som läggs i kratrar på Langøya. Till höger vd Carl Hartmann.
Årligen omvandlar norska företaget NOAH mer än hundratusen ton flygaska från svenska förbränningsanläggningar till en avfallsprodukt som läggs i kratrar på Langøya. Till höger vd Carl Hartmann. Foto: Håkon Bonafede, pressbild

Så länge farligt avfall uppstår, är det viktigaste för samhället att det hanteras på ett säkert sätt. Men vi måste också jobba med att minska mängden. Här är våra fem råd till svenska politiker för hur det kan göras, skriver Carl Hartmann, vd för specialavfallsföretaget NOAH, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Lars Lindén och Michael Hedström på Ragn-Sells ger en något förenklad bild när de skriver i en artikel den 17 juni att Sveriges ”oansvariga hantering av flygaska är resultatet av styrmedel från den linjära tiden”. Det är tyvärr inte så enkelt. Problemet måste lösas med hjälp av ett mycket bredare och mångsidigt perspektiv. Mängden farligt avfall måste framförallt lösas i utformningen av produkter, genom vårt konsumtionsmönster och i behandlingen av restprodukter från industrin.

Vi bidrar alla till att generera farligt avfall genom vårt sätt att leva på. Vi köper ofta produkter utan att tänka på miljöavtrycket. När vi kastar använda konsumtionsvaror och annat som mobiltelefoner, batterier eller sprayburkar, tryckimpregnerat virke, skidvalla och färg, klassas detta som farligt avfall. Ditt restavfall förvandlas också till farligt avfall efter förbränning.

Annons
Annons
Annons