Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Så kan vi få fler jobb i Sverige

Svenskt företagsklimat är i världsklass. Faktiskt! I nya Ekonomisk debatt (nr 6/13) skärskådar Björn Falkenhall vid myndigheten Tillväxtanalys och Dan Johansson, professor i nationalekonomi, en rad index från bland annat Världsbanken och OECD. De finner att förutsättningarna för entreprenörskap och växande företag i Sverige är bland de bästa i världen.

I bakgrunden ligger vår stabila demokrati och den låga graden av korruption, men under senare decennier har även avreglerade finans- och kapitalmarknader, en självständig Riksbank och privat entreprenörskap inom skola, vård och omsorg spelat stor roll.

Men det behövs några hundra tusen jobb till i Sverige. Arbetslösheten ligger på 7,5 procent, trots att sysselsättningen under Alliansen har ökat med en kvarts miljon jobb och att sysselsättningsgraden har stigit så att till och med Socialdemokraternas gamla mål om 80 procents sysselsättning i åldrarna 20-64 har uppnåtts av regeringen Reinfeldt.

Annons
X

Falkenhall och Johansson pekar ut tre områden där Sverige, trots allt, gör dåligt ifrån sig. Vi har omfattande statlig inblandning i ekonomin, höga inkomst- och kapitalskatter, samt en sträng arbetsmarknadslagstiftning. Som bot lyfter de fram mindre statligt ägande, mindre inblandning i nätverkssektorerna (el, gas, flyg-, järnvägs-, och vägtransporter), avskaffad värnskatt, samt ändrade turordningsregler i Las. Här, menar författarna, finns utrymme för reformer som kommer att betala sig med fler jobb, om de ens kostar något att genomdriva.

Det gäller alltså huvudsakligen frågor som vänstern är emot, och som Moderaterna har övergivit, men där de tre andra borgerliga partierna har skarpa förslag. Ändå är det Moderaterna som kampanjar som arbetarparti.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X