”Så kan vårt beteende styras smartare”

Nudging är ett användbart verktyg för att påverka beteenden. Vi bör dra nytta av dess möjligheter att uppnå resultat utan de tvång och begränsningar för individen som traditionella metoder medför, skriver sex experter på beteendepåverkan.

Under strecket
Publicerad

Konsumentminister Per Bolund (MP) är positiv till att använda nudgings­perspektiv i åtgärder inom sitt departement, skriver författarna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Det sista man vill när man rullas in en operationssal är att kirurgen gör ett misstag. Ändå beror hälften av de komplikationer som sker på den mänskliga faktorn, ofta genom trötthet eller stress. För att minimera detta utformade WHO en checklista att gå igenom vid varje operation. Den innefattade de enkla snarare än svåra delarna av operationen, som att räkna instrument efteråt så inget blivit kvar. Resultatet blev att komplikationerna minskade med hela 36 procent och dödsfallen ungefär lika mycket (Haynes med flera, 2009).

Arbetet med checklistan är ett exempel på nudging, där man applicerar beteendevetenskapliga insikter på verkliga beslutssituationer för att påverka beteenden. Ibland stämmer nämligen inte målsättningar och beteenden överens. Till exempel äter vi mer eller motionerar mindre än planerat. Nudging kan hjälpa oss att leva upp till fler ambitioner. En äkta nudge bevarar även all valfrihet och bygger aldrig på regleringar eller ekonomiska incitament.

Annons
Annons
Annons