Annons

”Så kan utsatta skolor få de bästa lärarna”

Isak Skogstad skriver att det krävs en handlingsplan för att säkra en bra skola för alla.
Isak Skogstad skriver att det krävs en handlingsplan för att säkra en bra skola för alla. Foto: Privat, Fredrik Sandberg/TT

Samhällets mest utsatta och svaga elevgrupper behöver undervisas av de bästa och mest erfarna lärarna. Det finns flera konkreta åtgärder som kan genomföras, bland annat statliga pengar riktade till just dessa skolor, skriver Isak Skogstad som idag presenterar en rapport.

Under strecket
Publicerad

Att Sverige står mitt i en omfattande lärarbrist är inte en nyhet. Något som många däremot inte känner till är hur skevt bristen är fördelad. I vissa områden lyckas skolor relativt väl med lärarförsörjningen, medan det nästintill är omöjligt att locka till sig lärare för skolor i andra områden. Det oroväckande är att det ofta är skolor i socialt utsatta områden som har svårt att rekrytera utbildade lärare, vilket på sikt riskerar att ge upphov till omfattande konsekvenser för samhället.

Man ska inte sticka under stol med att lärarens uppdrag blir svårare när elevunderlaget består av en hög andel utrikes födda elever eller andra socioekonomiskt missgynnade grupper. Läraryrket är till sin natur krävande, och när förutsättningarna inte upplevs som goda nog för att klara av uppdraget är det inte förvånande att lärare söker sig ifrån socialt utsatta skolor. Det är dock inte bara skolor i dessa områden som har svårt att hitta lärare. Problemet är även påtagligt i glesbygden, där nedgången i lärarkompetens varit särskilt brant på senare år.

Annons
Annons
Annons