Annons

Utmanaren som pressar storbankerna

Bolånemarknaden har de senaste åren utmanats av bostadskreditinstitut som kan erbjuda låga bolåneräntor.
Bolånemarknaden har de senaste åren utmanats av bostadskreditinstitut som kan erbjuda låga bolåneräntor.

Med en bolåneränta på låga 1,35 procent* har Hypoteket satt rejäl press på storbankerna. Men hur kan Hypoteket ha så låg ränta jämfört med storbankerna?

– Som utmanare har vi kunnat tänka nytt och designa ett enkelt bolån, utan att behöva hålla liv i gamla IT-system eller driva ett stort kontorsnät, säger Carl Johan Nordquist, vd för Hypoteket.

Carl Johan Nordquist,  vd på Hypoteket.

Carl Johan Nordquist, vd på Hypoteket.

Foto: Linda Broström

Bolån har länge varit en kassako för bankerna. Ett fåtal storbanker har dominerat marknaden – med höga räntemarginaler. Men 2017 kom startskottet som skulle förändra marknaden. Då presenterades lagen om verksamhet med bostadskrediter, som förenklade för nya utmanare att ta sig in på bolånemarknaden.

– Vi bostadskreditinstitut lyder under samma regler som bankerna när det gäller konsumentskydd, vilket är en trygghet både för våra kunder och våra investerare, säger Carl Johan Nordquist, vd för Hypoteket.

Så utmanas storbankerna

Hypoteket startade under 2018 och har sedan dess lånat ut bolån för cirka sex miljarder kronor. Men hur går Hypoteket tillväga för att kunna utmana storbankerna på bolånemarknaden?

Ett bolån hos en bank finansieras genom att bankerna ger ut bostadsobligationer som köps av bland annat pensionsfonder. Pensionsfondernas kapital är pensioner som ska betalas ut i framtiden och som investeras för att växa stabilt över lång tid.

Carl Johan Nordquist,  vd på Hypoteket.

Carl Johan Nordquist, vd på Hypoteket.

Foto: Linda Broström

– Vår finansiering fungerar på liknande sätt, men i stället för att ge ut bostadsobligationer erbjuder vi pensionsfonderna att investera i våra räntefonder som ger högre avkastning jämfört med bankernas bostadsobligationer.

När en bank får in en krona i ränta från en bolånekund så går cirka 25 öre till pensionsfonderna och 75 öre stannar hos banken och betalar bankens kostnader för personal, lokaler, kapitaltäckning, IT-system och vinster till ägarna.

– Vår modell är omvänd – ungefär 75 öre går till pensionsfonderna och 25 öre stannar hos Hypoteket och driver vår verksamhet. Man kan säga att vi tar bort en dyr mellanhand – banken – och kan då både sänka räntorna för kunderna och höja avkastningen till pensionsfonderna, säger Carl Johan Nordquist.

Carl Johan Nordquist, vd på Hypoteket. Foto: Linda Broström

Helt digital process

En tydlig skillnad jämfört med en vanlig bank är att Hypoteket har ett helt digitalt bolåneflöde. Inte ett enda papper behöver skrivas under för att flytta ett bolån till Hypoteket. Ansökan kan skickas in och signeras med en telefon och BankID.

– Eftersom Hypoteket redan från början varit en digital aktör så har vi finslipat våra kontaktvägar och får i dag höga betyg från våra kunder i mätningar. Vi grundare är själva bolånekunder som var missnöjda med bankernas hantering av bolån, vilket fick oss att bygga upp Hypoteket, säger Carl Johan.

Vid starten fokuserade Hypoteket på att flytta befintliga bolån från andra banker. Men i dag erbjuder man också lånelöften och nya bolån.

– Vår ambition är att kunna erbjuda ett färdigförhandlat, enkelt och smidigt bolån. Att vi sedan start fått in ungefär 5000 kunder och lånat ut sex miljarder kronor är ett kvitto på att vi är en utmanare som uppskattas.

*Effektiv ränta 1,36%, beräknat på 1 MSEK med 3-månaders rörlig ränta och 30 års återbetalningstid, totalbelopp 1 344 419 kr. Villkor för räntan är belåningsgrad under 65%.

Annons
Detta är en annons från Hypoteket, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.