Annons

Så kan USA:s ”fiskala stup” hota världsekonomin

Finansministrar i världens G20-länder ringer i alarmklockan för USA:s ”fiscal cliff” och för Europas finanskris, i samband med toppmötet i Mexiko, skriver nyhetskanalen CNBC.

Under strecket
Publicerad
Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Foto: REUTERS

Fiscal cliff är ett resultat av en tillfällig kompromiss som träffades mellan demokrater och republikaner sommaren 2011. Det innebär bland annat automatiska skattehöjningar från och med 1 januari 2013 och att flera finanspolitiska stimulanser till ett värde av 600 miljarder dollar upphör, såvida inte kongressen kan komma överens om förlängda skattelättnader och om hur budgeten ska stabiliseras på sikt.

• LÄS OCKSÅ:
”Ont om tid lösa fiskala stupet”

Om inte kompromissen får en lösning före årsskiftet riskerar USA att kastas in i en recession och drar hela världen med sig, skriver CNBC. Men på grund av presidentvalet har kongressens förhandlingar om ”fiscal cliff” blivit uppskjutna.

– Amerikanerna är medvetna om problemet, säger en källa som vill vara anonym, till CNBC. Förenta staternas regering vill inte falla utför ”the fiscal cliff”, men kan inte för närvarande säga hur de kommer att åtgärda problemet, för den processen är lagd på is till tiden efter presidentvalet.

Annons
Annons

En annan befattningshavare menar att ett huvudproblem är att USA inte respekterar det som man kommit överens om (att minska skuldberget) och att man inte har någon fungerande överenskommelse om skatterna. Det finns djupa motsättningar i kongressen om hur man ska kunna skära ned på de offentliga utgifterna och minska på skuldberget och samtidigt kunna sätta in lämpliga stimulansåtgärder.

• LÄS OCKSÅ:
”Det fiskala stupet - största hotet mot USA”

OECD:s generalsekreterare Jose Angel Gurria är dock optimistisk om att kongressen kommer att nå en överenskommelse - i tid.

Under G20-toppmötet, som inleddes i söndags och som avslutas i dag, kommer både USA och EU att få kritik för att man inte implementerat överenskommelsen om finansiella regleringar, det så kallade Basel III-födraget, som var världens respons på den finansiella krisen 2007-2009.

Även situationen i Spanien kommer att tas upp. Flera G 20-delegater är oroliga för Spaniens motstånd mot att ta emot krishjälp, avsedd för att rekonstruera bankernas kapital och minska statens offentliga skuld. CNBC:s källor räknar med att Spanien kommer att söka nödlån under november månad.

• CERVENKA:
USA:s skuld växer med 70 miljoner kronor – i minuten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons