Erik Bergin:Så kan Trumps skattereform påverka Sverige

Erik Bergin

President Trumps hittills största framgång vad gäller lagstiftning är mer eller mindre i hamn sedan kongressen röstat igenom stora skattesänkningar. Reformen är den största på 30 år och väntas bli undertecknad av Trump före jul. Den kan förbättra läget för Republikanerna inför nästa års val.

Under strecket
Publicerad
Donald Trump.

Donald Trump.

Foto: Susan Walsh/AP
Donald Trump.

Donald Trump.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP
Paul Ryan.

Paul Ryan.

Foto: Susan Walsh/AP
Donald Trump.

Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/AP
Mitch McConnell.

Mitch McConnell.

Foto: Timothy D. Easley/AP
Stefan Ingves.

Stefan Ingves.

Foto: Anders Wiklund/TT
Annons

Skattereformen är värd runt 1 500 miljarder dollar och är den största sedan Ronald Reagan styrde USA 1986. Enligt oberoende Tax Policy Center bör 80 procent av amerikanerna få skattesänkningar nästa år. Hur stora de blir varierar kraftigt beroende på inkomst och vilka avdrag som kan göras. De största sänkningarna går till höginkomsttagare. En familj som tjänar 25 000 dollar per år får en genomsnittlig skattesänkning på 60 dollar, medan de som tjänar över 733 000 dollar för 51 000 i sänkt skatt, enligt Tax Policy Center. En rad avdrag görs också om eller slopas.

En annan stor förändring är att USA:s bolagsskatt sänks från 35 till 21 procent. Republikaner hoppas att det ger nyanställningar och ökade investeringar och även lockar företag att ta hem upplupna vinster på tusentals miljarder dollar från ställen som Irland för att låta pengarna beskattas i USA.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons