Annons

Så kan skattefusket med tobak stoppas

För skattebetalarnas, medborgarnas och den seriösa handelns skull måste det måste bli betydligt svårare att sälja oskattad tobak i Sverige. Det skriver Johan Pehrson (FP) tillsammans med Bengt Hedlund, Svensk Servicehandel & Fast Food, och föreslår också vad som bör göras.

Publicerad

Cigarettsmuggling maskeras som laglig tobaksimport. Skrupelfria företag utnyttjar systemet och lurar svenska staten på mångmiljonbelopp. Luckor i dagens lagstiftning gör att kriminella kan föra in miljontals cigaretter i landet helt lagligt, för att sedan sälja dem vidare billigt till handeln. Orsaken till att cigaretterna kan säljas vidare så billigt är att någon punktskatt aldrig betalas. Risken att åka fast är låg och de få som gripits har visat sig vara bulvaner.

Upplägget är enkelt: Ett bolag registreras som tobaksgrossist hos Skatteverket och importerar cigaretter till Sverige. Någon punktskatt behöver inte betalas förrän 72 dagar efter att cigaretterna har sålts vidare för konsumtion. När Skatteverket vill ha in punktskatten är bolaget spårlöst borta och kvar finns endast tomma varulager, obefintlig bokföring och en skatteskuld som är omöjlig att driva in. Skattepengarna har gått upp i rök.

Annons
Annons
Annons
Annons