”Så kan S ta sig ur GAL–TAN-fällan”

Statsminister Stefan Löfven med flera S-höjdare fotograferade i samband med Löfvens sommartal i Björneborgs folkpark utanför Kristinehamn.
Statsminister Stefan Löfven med flera S-höjdare fotograferade i samband med Löfvens sommartal i Björneborgs folkpark utanför Kristinehamn. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Det ringer varningsklockor när vissa delar av S vill ta uppenbara genvägar genom att prata om stramare asylmottagning som vänsterpolitik. Det skriver Kalle Sundin från fackliga idéinstitutet Katalys.

Under strecket
Publicerad
Eva Lindblad/1001bild.se
Foto: Eva Lindblad/1001bild.se
Annons

Den socialdemokratiska idédebatten går på tomgång. När vi går in i 2020 är det med samma problembild som gällde för 2010-talet: många dominanta frågor i det politiska samtalet tar sig kulturella uttryck i stället för materiella. Vi har lärt oss att den så kallade GAL–TAN-konflikten – där gröna, alternativa och libertära (GAL) kulturvärderingar befinner sig i en intensiv strid med traditionella, auktoritära och nationalistiska (TAN) – minskar intresset för konflikten mellan ekonomisk-politisk vänster och höger. Det gör det svårare för socialdemokratin att samla väljarmajoriteter kring den välfärds- och jämlikhetspolitik som rörelsen finns till för att bedriva. Flera av partiets eftervalsanalyser har under det föregående decenniet påpekat detta. Många och långa texter har skrivits om det. Efter valet 2014 var jag själv en av dem som i en rapport pekade på trenden och propsade för att partiet måste ”materialisera det som är politiska frågor med för liten koppling till fördelningspolitiken”.

Annons
Annons
Annons