Annons
X
Annons
X

Så kan orkanen påverka valet

Orkanen Sandy kan påverka utgången i det amerikanska valet. Det menar flera bedömare. Ett kraftfullt agerande i en krissituation kan vara det som president Barack Obama behöver för att plocka de sista nödvändiga rösterna. Motsatsen kan istället bli till Romney's fördel.

Dåvarande president George W Bush i Air Force One, flygande över Katrinadrabbade New Orleans.
Dåvarande president George W Bush i Air Force One, flygande över Katrinadrabbade New Orleans. Foto: AP

Ovanstående är inte bara ett rimligt antagande, det stöds också av forskning som gjorts av Andrew Reeves och John T. Gasper, professorer i statsvetenskap vid Bostons respektive Carnegie Mellons universitet. Det skriver nyhetstidningen Mother Jones.

Ett exempel på hur väljarstödet snabbt kan påverkas av en presidents agerande vid en naturkatastrof är George W Bush:s hantering av orkanen Katrina. Den före detta presidenten och hela hans administration uppfattades då som tafatt och det tog lång tid innan George W Bush besökte katastrofområdet, ett agerande som omedelbart straffade sig i folkopinionen.

PERSPEKTIV:
”President Obama kan gynnas av katastrofen”

Annons
X

Forskning visar dock även att det finns samband mellan extrem torka, översvämningar och andra ogynnsamma väderförhållanden och ett ökat missnöje med den sittande administrationen – oavsett hur denna agerar och trots att väder och vind är bortom kontroll till och med för USA:s president.

Candy Crowley, en av CNN:s tyngsta politiska reportrar, påpekar dock att det finns fördelar för en sittande president att visa handlingskraft när katastrofen slår till. Barack Obama var heller inte sen att ställa in sina planerade framträdanden de närmaste dagarna för att istället ägna sig åt direkt krisförberedelse genom att besöka FEMA, Federal Emergency Management Agency, för att informera sig om situationen.

För de politiska strateger som jobbar för att få presidenten omvald är det givet att omedelbart pumpa ut bilder av Barack Obama med uppkavlade armar och pannan i veck över det akuta krisläge som väntas drabba större delen av östkusten när orkanen drar in kväll eller tidigt imorgon svensk tid.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För Mitt Romney gäller det lite cyniskt att vänta och hoppas att Obama ska göra bort sig. Hans eget handlingsutrymme är rätt begränsat. Aftonbladets USA-val-bloggare Carina Bergfeldt påpekar dock att han verkar ha lärt sig av tidigare misstag. När den amerikanska ambassadören i Benghazi i Libyen avled efter en raketattack mot ambassadbyggnaden tidigare i år var Romney inte sen att skicka ut ett pressmeddelande där han menade att det var ”skandal att Obamaadministrationen lät det hända”. Detta var inte ett smart drag. I krissituationer vill amerikanerna ha en ledare, inte någon som står bredvid och kritiserar.

  AMERIKANERNAS EGNA BILDER:
  Bilderna av stormen på twitter

  På sajten Politico listas även en rad andra följder av stormen som kan påverka valutgången. Dels hamnar kandidaterna TV-kampanjer nu i medieskugga när allt folk bryr sig om är vädret. Dels kan kandidaterna inte kampanjs på plats, vilket kan drabba Romney mer som är i stort behov av att in i det sista få över röster på sin sida i de så kallade ”swing states” där det är osäkert vem som ska vinna majoritet.

  Ett sista problem är att de flesta bedömare räknar med omfattande strömavbrott i orkanens spår. Det kan försvåra valets rent praktiska genomförande men också få andra följder. Om väljare fortsatt är strömlösa när amerikanerna går till valurnorna om en vecka kan det leda till missnöje som knappast gynnar en sittande president med ansvar för krishantering.

  Quizspecial: Vad vet du om USA?

  00-tal: Var befann sig Bush under 9/11? quiz.svd.se 90-tal: Vilket blev serieskyttens namn? quiz.svd.se 80-tal: Varför blev Ferraro historisk? quiz.svd.se 70-tal: Härjade i NY, vad kallades han? quiz.svd.se 60-tal: Vad hette berömd månlandare? quiz.svd.se Historia: Vad kan du om USA:s presidenter? quiz.svd.se

  Gå till SvD:s specialsajt om presidentvalet

  Ta del av nyheter, analyser och quiz. Här får du senaste informationen om höstens val i USA.

  Se förödelsen i Sandys spår svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Dåvarande president George W Bush i Air Force One, flygande över Katrinadrabbade New Orleans.

  Foto: AP Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X