Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Så kan Kinas övervakningsstat exporteras över jorden

Med uigurer som försöksgrupp har Xi Jinping byggt upp ett förbluffande övervakningssamhälle. På sikt skulle staten kunna följa varje kinesisk invånare, på varje plats, i varje sekund. Och tekniken exporteras redan till regimer världen över.

Uppdaterad
Publicerad

Nordväst om Förbjudna staden i Peking, utanför Tredje ringvägen, har den kinesiska vetenskapsakademin ett campus av laboratorier. I dess mitt ligger en elegant, silverblå byggnad omgiven av kameraförsedda pelare: Institutet för automatisering, vars forskare studerar de fundamentala mysterierna inom artificiell intelligens. De praktiska resultaten – som irisigenkänning eller en molnbaserad talsyntes – skickas vidare till kinesiska techgiganter, nystartade AI-företag och, i vissa fall, Folkets befrielsearmé.

En regnig morgon sommaren 2019 ser jag Kinas vetenskapliga elit anlända till institutet, i basketshorts eller yogabyxor och med airpods i öronen. I en ficka har jag en kontantkortsmobil och i min ryggsäck en laptop tömd på data – försiktighetsåtgärder som är standard för västerländska journalister i Kina. När man besöker Kina i känsliga ärenden riskerar man att utsättas för cyberattacker och malware. 2019 upptäckte belgiska tjänstemän på en handelsresa i Peking att deras mobildata avlästes av en tillfälligt uppsatt antenn utanför deras hotell.