Hela denna artikel är en annons

Så kan ett bolån bli en dubbelvinst

Bostadskreditinstitut utmanar storbankerna sedan några år. Så här fungerar deras affärsmodell.
Bostadskreditinstitut utmanar storbankerna sedan några år. Så här fungerar deras affärsmodell.

Hur skiljer sig ett Hypoteket-bolån från ett “vanligt” bolån?

– Det är en relativt vanlig fråga som vi får från våra kunder. Man vet att Hypoteket inte är en bank, men är osäker på vad vi är i stället, säger Dag Wardaeus, medgrundare på bolåneutmanaren Hypoteket.

Bolån har länge varit en kassako för bankerna. Ett fåtal storbanker har dominerat marknaden – med höga räntemarginaler. Men sedan ett par år tillbaka har bankerna fått se sig utmanade av nya utmanare på bolånemarknaden – så kallade bostadskreditinstitut.

– Hypoteket är ett bostadskreditinstitut. Vi lyder under samma regler som bankerna när det gäller konsumentskydd, vilket är en trygghet både för våra kunder och våra investerare. Och eftersom vi enbart fokuserar på bolån kan vi pressa ner våra räntor till fördel för konsumenterna, säger Dag Wardaeus.

Vilken ränta kan du få? Räkna ut din månadskostnad Extern länk

Så skiljer sig Hypotetet från bankerna

Något som många av Hypotekets kunder är nyfikna på är hur bolånen finansieras och hur det skiljer sig från bankerna.

Något förenklat finansieras ett bankbolån genom att bankerna ger ut bostadsobligationer, som köps av bland annat pensionsfonder. Pensionsfondernas kapital är pensioner som ska betalas ut i framtiden och som investeras för att växa stabilt över lång tid.

När en bank får in en krona i ränta från en bolånekund så går cirka 25 öre till pensionsfonderna och 75 öre stannar hos banken och betalar bankens kostnader för personal, lokaler, kapitaltäckning, IT-system och vinster till ägarna.

Hur finansierar då Hypoteket sina bolån, och tjänar man lika mycket pengar som bankerna?

– Svaret på den första frågan är att vi finansierar oss via våra bolånefonder. I stället för att, som bankerna, använda bolånen som säkerhet till sina säkerställda obligationer, så säljer vi över bolånen till bolånefonderna som förvaltas av vårt systerföretag Hypoteket Fondförvaltning AB, säger Dag Wardaeus.

”Dubbla vinnare blir våra kunder”

Pengarna i bolånefonderna, som används till att köpa bolånen, kommer typiskt sett från svenska pensions- och försäkringsbolag. Dessa erhåller en löpande ersättning som i praktiken är merparten av de räntepengar som Hypotekets kunder betalar in.

– Det innebär att Hypoteket tjänar betydligt mindre på våra bolån än vad bankerna gör. Eftersom vi erbjuder schyssta och rättvisa räntor till er kunder samtidigt som vi betalar våra investerare en i sammanhanget riktigt hygglig avkastning, så blir det en relativt liten mellanskillnad kvar. Dubbla vinnare blir våra kunder, som förutom attraktiva räntor på bolån även kan se fram emot en högre återbäring på sitt pensionskapital.

Vilken ränta kan du få? Räkna ut din månadskostnad Extern länk

Hypoteket i korthet

  • Hypoteket har enligt Trustpilot Sveriges nöjdaste bolånekunder med betyg 4,7 av 5.
  • Lägsta bolåneräntan är 1,04 procent* bundet i ett helt år – prutat och klart och utan helkundskrav.
  • Helt digitalt ansökningsflöde, allt sköts via BankID, mobiltelefon eller dator och tar bara några minuter.
  • Bostadens belåningsgrad får vara högst 65 procent.
  • Kundstocken består av över 10 000 bolånekunder.

*Effektiv ränta 1,05%, beräknat på 1 MSEK med 1 års bunden ränta och 30 års återbetalningstid, totalbelopp 1 265 330 kr kr. Villkor för räntan är belåningsgrad under 65%

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons