Annons
X
Annons
X

Så kan du spara tusentals kronor på ditt elavtal

Villaägare kan i genomsnitt spara nästan 3 000 kronor årligen på att ha rörligt elavtal jämfört med fastprisavtal. Det visar en ny sammanställning som SvD Näringsliv har tagit del av.

(uppdaterad)

Foto: Fredrik Persson/TT & Johan Nilsson/TT

De senaste åren har kunder med rörligt elpris varit de stora vinnarna på elmarknaden. Det visar en sammanställning av historisk data från Statistiska Centralbyrån som elbolaget God el har gjort.

Jämförelsen av kostnaden för rörligt avtal med fasta ett-, två-, och treårsavtal mellan åren 2011 och 2015 visar att en eluppvärmd villa med årsförbrukningen 20 000 kilowattimmar har sparat i genomsnitt 2 900 kronor per år med rörligt avtal jämfört med fastprisavtal. Störst är skillnaden mellan rörligt avtal och fasta treårsavtal, vilka kostat i genomsnitt 3 400 kronor mer per år.

Hushållen har gynnats av att elproduktionen varit rekordstor, att elanvändningen varit ovanligt liten och att importpriserna på el varit låga, enligt God els expert Björn Dahlberg.

Annons
X

– Både kunder med rörligt och fast elpris har tjänat på de senaste årens lågprisklimat, men den stora skillnaden är att leverantören av fastprisavtal lägger på säkerhetsmarginaler för att ta risken att priset kan gå upp, vilket gör att den avtalsformen inte varit lika lönsam för kunden, säger han.

Det har dock inte alltid varit fördelaktigt med rörligt pris. Under pristoppar vintertid har fast pris tillfälligt kunna löna sig, men Björn Dahlberg anser att det är bättre att se till hela perioden än till enskilda perioder.

– Ofta när man pratar om fast och rörligt pris fokuserar man på enskilda månader men man behöver titta på hela avtalsperioden för att få svar på vad som i slutändan är billigast. Med ett fastprisavtal minskar man kostnadsförändringarna, men det är också något som man får betala extra för, säger Björn Dahlberg.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han tror att det fortsatt kommer att vara fördelaktigt för villaägare med rörligt elprisavtal.

  – Lågprisklimatet ser ut att hålla i sig ett tag till. Sverige har en stor elproduktion och elanvändningen ser inte ut att öka drastiskt under de närmaste åren. Det talar för att rörligt fortsätter att vara mest lönsamt, säger han.

  Totalt lägger en genomsnittlig villaägare med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar ungefär 20 000 kronor per år på uppvärmning och hushållsel, exklusive elnätavgifter. Ett sätt att dra ner på kostnaden är att minska på elförbrukningen.

  Helena Ahlkvist Johansson på Energimyndigheten tipsar om att se över belysningen, kontrollera energimärkningen på vitvaror och dra ur laddaren ur uttaget när den inte används. Hon anser att ett vanligt hushåll kan få ned sin elförbrukningen genom lätta åtgärder såsom att välja effektiva led-lampor, ställa in rätt temperatur i kyl och frys (+5 grader respektive -18 grader) och välja diskmaskin i stället för att tvätta för hand (och inte skölja disken i varmt vatten).

  – Sammantaget blir många små åtgärder betydelsefulla. Men det handlar i slutändan om att ändra våra egna vanor och beteenden. Att släcka lampor som inte används och att dra laddare ur eluttaget när de inte är i bruk påverkar din egen energianvändning, säger Helena Ahlkvist Johansson.

  Hon tipsar även villaägare om att se över sin isoleringen, att exempelvis tilläggsisolera vinden och sätta nya tätningslister runt dörrar och fönster. De villaägare som vill ha extern hjälp på vägen rekommenderar hon att ta kontakt med kommunens energi- och klimatrådgivare som ger kostnadsfria råd.

  Annons
  Annons
  Foto: Fredrik Persson/TT & Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X