Annons
X
Annons
X

Så kan du spara tusenlappar på elen

Vill du testa det senaste: Ring din elhandlare och teckna nytt avtal och få timmätning på din elförbrukning. Det är gratis om du har ett elavtal som baseras på timprissättning.

Av TT
Foto: SCANPIX

Och det är ett avtal där priset varierar mer än månadsvis.

– Till exempel att elpriset varierar från timme till timme eller att priset är olika på dagen och natten, förklarar Helena Olssén på branschorganisationen Svensk Energi.

Det finns dock inget krav på att alla elhandelsbolag måste erbjuda sådana avtal. Man får helt enkelt kolla runt eller ringa sin elhandlare och fråga. Men de finns hos de flesta stora elhandlare.

Annons
X

När du beställt timmätning tar elhandlaren kontakt med ditt nätbolag som inom tre månader ska ställa om din elmätare till timmätning.

Byter du till ett timbaserat avtal, och det nya är att det nu går att teckna sådana, då kan du styra din elanvändning till tider då elpriset är lågt.

Men bor du i lägenhet eller villa utan el för uppvärmning är möjligheterna begränsade att dra någon större nytta av ett timbaserat elpris eftersom de största energislukarna är kyl och frys. Och de är igång jämt.

För villaägare med eluppvärmning är möjligheterna att spara större om man har möjlighet att styra tiderna för uppvärmning.

Den nya lagen ger kunden rätt att få del av sina mätvärden per månad. Vissa företag kommer att presentera informationen snabbare via kundens egen sida på företagens hemsidor. Av redovisningen av timvärdena kommer man att kunna utläsa hur den egna elanvändningen ser ut över dygnets timmar och man kan då göra justeringar som påverkar elkostnaden.

– Vi vill gå längre och ge kunden tillgång till sina egna mätvärden i realtid. Vi har ett samarbete med elmaterielleverantörerna för att göra det möjligt. På så sätt skulle kunden sedan kunna koppla mer avancerade tjänster till detta, för att till exempel kunna koppla på styrsystem, föra statistik med mera, säger Olssén.

För att dra nytta av timprissättning måste du som kund vara aktiv och ha koll på variationerna i elpriset så att man verkligen styr sin elanvändning till tider då priset är lägre.

– Annars finns risken att elkostnaden i stället blir högre. Som kund, vare sig man bor i villa eller lägenhet, är det viktigt att överväga både möjligheterna och riskerna med ett timbaserat elavtal, säger Olssén.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X