Hela denna artikel är en annons

Så kan du pensionsspara ansvarsfullt

Det här med pensionssparandet är egentligen busenkelt. Det enda du måste göra är – just det – att ta tag i det. Här kommer några ångestdämpande tips från Nordeas Ingela Gabrielsson.

Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

Du har sett den här artikeln förr, och så länge inget radikalt händer med samhället och pensionssystemet så kommer du att se den igen. Kanske lika bra att sluta läsa. Pensionen är klådan som aldrig försvinner, och som vi föredrar att ignorera trots att vi vet att den blir värre om vi inte gör något åt den.

Visste du att den allmänna pensionen, i genomsnitt, bara motsvarar drygt 40 procent av din lön? Det är bara att räkna baklänges: Ta din nuvarande lön, multiplicera med 0,4 och kolla vad det blir kvar. Men vem vet, kanske är just det här det där sällsynta tillfället då du faktiskt bestämde dig för att ta tag i pensionen. Du kanske ringer en rådgivare som hjälper dig genom hela processen. Eller så gör du det helt enkelt själv.

För, som ekonomerna säger, det är egentligen inte komplicerat alls. Allt som krävs är lite tålamod, en skvätt uppmärksamhet och lite disciplin. För att hjälpa dig lite på traven ställde vi några frågor till Nordeas Ingela Gabrielsson.

Kan du beskriva pensionssparandet på ett sätt så att det låter riktigt enkelt?

– I grund och botten handlar det om att du har en lön, och att det för varje lön betalas in lite pengar till din pension. Ju mer du jobbar, desto mer betalas in. Utöver det här kan du försöka förbättra din pension med egna val, eller spara extra själv.

Vilka är byggstenarna i pensionssparandet?

– Man kan säga att den består av tre delar: I botten har du en allmän pension. Den består av din inkomstpension som helt grundar sig på din lön. Ovanpå det ligger premiepensionen, som baseras på en mindre del av din lön. Där kan du göra val, eller så kan du låta bli. Det har gått bra för alla som inte har gjort något val, så du ska inte känna dig tvingad att göra egna val. Den andra delen, som blir viktigare och viktigare, är tjänstepensionen, och det är de pengar som din arbetsgivare betalar in. Även det här är kopplat till din inkomst, så det är viktigt att jobba heltid och att försöka få upp sin lön under karriären.

Hur vet jag om jag har en tjänstepension?

– Om din arbetsplats omfattas av kollektivavtal är chansen stor att du har en tjänstepension. Men du kan alltid fråga dina chefer eller personalavdelningen.

Och den tredje delen av pensionen?

– Den sista delen är det egna privata pensionssparandet. Här hade vi tidigare ett avdragsgillt sparande – du kunde lägga undan pengar och göra avdrag i deklarationen med 12 000 kronor per år. Nu är det borttaget helt och hållet, och därför ska man inte fortsätta med det. Man ska sluta direkt!

Vad kan man göra i stället?

– Man kan spara i en kapitalförsäkring. Det låter krångligare än vad det är, men det är som en tom korg hos banken, där du kan lägga ned olika sorters sparande – exempelvis fonder och aktier. Om du inte vet vilket sparande du ska lägga i korgen kan du låta bankens experter ta hand om det. Det kan vara ett bra sätt att se till att dina pengar växer utan att du själv behöver engagera dig. Du kan också välja ett investeringssparkonto, vilket också är en korg där du själv väljer vilken slags sparande du vill ha där. Skillnaden mellan de två är att du med en kapitalförsäkring kan välja vem som ska få pengarna (förmånstagare) om du skulle avlida. I ett investeringssparkonto går pengarna till dödsboet.

Hur gör jag om jag är mån om att pengarna investeras ansvarsfullt?

– I de delar av pensionen där du kan välja fonder – till exempel premiepensionen – kan du titta på fonderna och se hur de placerar sina pengar, i vilka länder och med vilka riktlinjer. Då kan du känna efter om det passar dig! Du kan också hitta hållbara fonder, men det är bra att kolla lite extra för i bland låter det bättre än vad det är. Och köper du aktier direkt i ett bolag så kan du verkligen påverka i vilka verksamheter dina pengar ska investeras. Läs på om företaget så att du vet vad de har för mål och hur de tillverkar sina produkter.

Läs mer Framtidskapital.

Läs mer om ansvarsfulla investeringar

Få pensionstips här!

Observera att en fonds historiska avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fullständig information om Nordeas fonder finner du i fondernas Faktablad och Informationsbroschyrer. Faktablad, Informationsbroschyrer, samt hel- och halvårsrapporter finns på nordea.se/fondinfosamt på Nordeas bankkontor.

Annons
Annons
Annons