Annons

Konkreta tipsen: Så kan du minska matsvinnet i jul

Ett dignande julbord behöver inte vara fel – om inget slängs efter festen.
Ett dignande julbord behöver inte vara fel – om inget slängs efter festen. Foto: Johan Nilsson/TT

Julfirandet är intimt förknippat med mat. För den som vill tänka på klimatet handlar det mer om att äta upp än att äta rätt. Även om gröna alternativ ofta är bättre för både hälsa och klimat.

Under strecket
Publicerad

Julen är överflödens tid. I vilket fall när det kommer till mat och för dem som har möjlighet att låta julbordet svämma över. Traditionen påbjuder mängder av rätter och inte sällan av ett slag som riskerar att bli över. Det är helt enkelt svårt att beräkna åtgången av sylta, Janssons frestelse och julskinka.

I dag äter vi i Sverige mer kött än vad som rekommenderas av både hälsoskäl och vad planeten tål. Gris är det köttslag vi äter mest av i Sverige. Vad grisarna i sin tur sätter i sig spelar roll för hur hållbart köttet är. En gris äter i snitt sju gånger sin egen vikt av föda som människor själva skulle kunna äta.

Annons
Annons
Annons