Så kan du hjälpa ditt oroliga barn

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ångest hålls vid liv genom att undvika det man är rädd för – och att tänka oroliga tankar som inte utmanas. Men det går att lära om. Stärk barnet genom att låta det klara av saker och skaffa sig erfarenheter. Idagsidans Mia Sjöström har sammanställt några konkreta råd utifrån experternas kunskaper.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ångest är inte farligt och något alla känner, men stark ångest tar mycket kraft och barnet går miste om roliga upplevelser. Ångest hålls vid liv genom att undvika det man är rädd för och oroliga tankar som inte utmanas. Läs på om ångest och rädsla och informera dig om vad det finns för behandlingar. Har man en bra förståelse för vad ångest är kan man lättare vara lugn som förälder, vilket hjälper barnet.

Om barn är orimligt rädda för något som egentligen inte är farligt, och rädslan och ångesten hindrar dem från att göra saker saker som det vill göra, är det bra att söka hjälp. I en KBT-behandling, som har starkast vetenskapligt stöd att effektivt behandla ångest, får man hjälp att försöka tänka annorlunda kring situationen man är rädd för och även träna på att göra det man är rädd för. Genom att få nya upplevelser av att klara av det man är rädd för och låta ångesten ha sitt naturliga förlopp (vilket innebär att den klingar av). Då lär hjärnan om och rädslan och ångesten minskar med tiden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons