Annons
X
Annons
X

Så kan du fortfarande pensionsspara skattesmart

När avdraget för privat pensionssparande försvinner gäller det att hitta nya sparvägar till pensionen. En möjlighet är att utöka det sparande du har via din arbetsgivare, i stället för att ta ut pengarna i lön. Den lägre skatten för arbetsgivaren gör att du kan tjäna tusenlappar.

Foto: JESSICA GOW/TT.

Vid årsskiftet bantas avdraget för privat pensionssparande från 12 000 kronor till 1 800 kronor per år. SvD Näringsliv har tidigare listat vilka alternativ du bör välja för ditt pensionssparande i stället för de gamla pensionsförsäkringarna.

Men i stället för att hitta nya sparformer för ditt privata pensionssparande kan ett sätt att bättra på pensionen vara att fokusera på den del av pensionen som arbetsgivaren sätter av till dig. Cirka nio av tio svenskar har en tjänstepension. Upplägget innebär ofta att arbetsgivaren sätter av kring 5 procent av lönen före skatt till en tjänstepensionsförsäkring.

Men du kan under rätt förutsättningar tjäna på att be arbetsgivaren sätta av mer än så – att löneväxla – i stället för att ta ut pengarna i lön och först därefter sätta in dem i ett sparande.

Annons
X

Skälet är att det är billigare för arbetsgivaren att betala in till din tjänstepension än att betala ut pengar till dig i lön. Om din arbetsgivare ger dig en löneökning så betalar denne en arbetsgivaravgift på 31,42 procent på löneökningen.

Men väljer du att i stället sätta av löneökningen till tjänstepensionen så betalar arbetsgivaren något som kallas för särskild löneskatt. Denna uppgår bara till 24,26 procent. Det är mellanskillnaden mellan 31,42 procent och 24,26 procent som gör det lönsamt att välja att sätta av mer till tjänstepensionen.

Om arbetsgivaren till exempel vill ge dig 3 000 kronor mer i lön så betalar denne 942 kronor i arbetsgivaravgift på den summan. Men om du väljer att sätta av till tjänstepensionen betalar arbetsgivaren istället 727 kronor i särskild löneskatt.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Skillnaden mellan 942 kronor och 727 kronor, 215 kronor, är den mellanskillnad som arbetsgivaren därmed kan bättra på din inbetalning till tjänstepensionen med. Vad som skulle ha blivit 3 000 kronor mer i lön blir då istället 3 215 kronor in till tjänstepensionen varje månad. På ett år blir det 2 580 kronor.

  Men – det finns några fallgropar att se upp med.

  – Du måste se till att du verkligen får den här mellanskillnaden från arbetsgivaren. De flesta arbetsgivare bjuder på den, men det är ingen självklarhet och därför värt att dubbelkolla, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta.

  Än viktigare är att du måste ha en relativt hög inkomst för att hela företeelsen ska löna sig. Upp till en inkomst på 38 265 kronor sätts nämligen pengar av till din allmänna pension. Om du minskar din lön – genom att sätta av mer till tjänstepensionen – så sätts det av mindre till din allmänna pension. Dessutom räknas exempelvis föräldrapenning på inkomster upp till 37 000 kronor, så minskar du din lön till under denna nivå försämras underlaget för föräldrapenningen. Samma sak med sjukpenningen, men där är nivån lägre, strax under 28 000 kronor.

  – I praktiken ska du bara sätta av mer till tjänstepensionen om din lön överstiger 38 265 kronor i månaden, säger Eva Adolphson.

  Hon anser att under dessa förutsättningar så kan så kallad löneväxling vara ett bra alternativ.

  – Men det gäller att vissa hygienfaktorer är uppfyllda.
   

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Foto: JESSICA GOW/TT. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X