Hela denna artikel är en annons

Så kan dna lösa dina svåraste släktmysterier

Nu är det möjligt att enkelt få veta mer om ditt ursprung – så långt som 1 000 år tillbaka i tiden.

Med hjälp av AncestryDNA® kan du hitta såväl okända släktgrenar eller förfäder, som nu levande släktingar du inte visste om.

Här i Sverige har släktforskare länge kunnat skatta sig lyckliga. Tack vare bland annat väldokumenterade kyrkoböcker är det ganska enkelt att hitta information om förfäder flera generationer bakåt.

Sedan digitaliseringens intåg har det blivit ännu smidigare. Nu finns alla relevanta data lättillgängliga direkt, via släktforskningsföretaget Ancestry®s sajt. Dessutom kan du enkelt få reda på ditt etniska ursprung – upp till 1 000 år bakåt i tiden – med hjälp av AncestryDNA®.

Så går det till

Det är ett tacksamt komplement: ditt dna kan nämligen ta dig till platser och människor som den mer traditionella släktforskningen inte alltid kan nå.

Dna-kit beställs från AncestryDNA® och kommer med instruktioner som är enkla att följa. När du har skickat in ditt salivprov analyseras ditt dna med fler än 700 000 genetiska markörer. Några veckor senare får du ett mejl med en länk till ditt resultat.

– Fler än 18 miljoner finns i Ancestry®s databas. Detta, i kombination med den unika möjligheten att koppla samman miljarder historiska uppgifter och miljoner släktträd som ett abonnemang på Ancestry® ger tillgång till, kan bidra till att upptäcka fascinerande släkthistorier och lösa de svåraste släktmysterierna, säger Ursula Krause, genealog på Ancestry®.

Gå på djupet med släktforskningen – prova AncestryDNA®Extern länk

”Dna kan aldrig ljuga”

Att ta hjälp av dna är tacksamt både för den som aldrig har släktforskat tidigare och om man vill fördjupa sig i de undersökningar man redan har gjort.

– Till skillnad från vad som exempelvis har dokumenterats i gamla texter kan dna aldrig ljuga för oss. Att vi i dag kan komplettera med dna-test är enormt värdefullt, säger Ursula Krause.

AncestryDNA® erbjuder även tillgång till Ancestry®, världens största online-gemenskap för släktforskning, där du om du skaffar ett abonnemang får tillgång till miljontals släktträd och nästan 30 miljarder uppgifter ur historiska dokument.

Upptäck ditt ursprung – beställ AncestryDNA® här!Extern länk
Annons
Annons
Annons