Hela denna artikel är en annons

Så kan design lösa energiutmaningar

I HSB Living Lab på Chalmers campus i Johanneberg i Göteborg  pågår spännande forskning.
I HSB Living Lab på Chalmers campus i Johanneberg i Göteborg pågår spännande forskning. Foto: Ola Kjelbye

Med våra uppkopplade och elektrifierade liv är vi allt mer beroende av en stabil energitillgång – men i en omställning mot förnyelsebar el kan tillgången variera. Hur kan vi designa våra prylar så att de både underlättar våra liv och klarar sig med mindre energi? I HSB Living Lab pågår just nu ett projekt som undersöker detta.

HSB Living Lab på Chalmers campus i Johanneberg i Göteborg må se ut som vilket flerbostadshus som helst, men innanför den vita fasaden pågår forskning och innovation för att framtidssäkra nästa generations boende. Byggnaden invigdes 2016 och är ett levande laboratorium där människor bor samtidigt som forskare och innovatörer utvecklar framtidens boende.

Ett av projekten i huset är ”Design för en energiresilient vardag”.  Här ska man undersöka hur vardagslivet kan bli mer motståndskraftigt vid tillfälliga störningar eller effektbrist, med hjälp av produkter som både står emot problemet – och kanske till och med underlättar i vardagen. Kort sagt: kan vardagsprodukter genom sin design lösa vissa av framtidens energiutmaningar?

– Vi vill utforska vilka de mest kritiska aktiviteterna i vardagen är. Det kan vara allt ifrån att kunna hålla kontakten med omvärlden vid större störningar som exempelvis en skogsbrand, till att strömmen går när man är mitt i en tvätt. Kan man bygga in vevkraft i en telefon så att den fungerar, eller konstruera tvättmaskinen på ett sådant sätt att man ändå kan få tvätten centrifugerad?, säger Helena Strömberg, projektledare och universitetslektor på avdelningen för Design & Human Factors, institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers.

Kan man bygga in vevkraft i en telefon så att den fungerar, eller konstruera tvättmaskinen på ett sådant sätt att man ändå kan få tvätten centrifugerad?

Kika in i HSB Living Lab och upptäck fler spännande projekt

De boendes energidata mäts

För att ta reda på vilka framtidens prylar skulle kunna vara, och hur de kan se ut och användas, tar man hjälp av de nästan 40 boende i HSB Living Lab. De får svara på frågor som rör deras energikonsumerande vardagsaktiviteter och fundera på frågor som ”vad händer om strömmen går just nu”.

– Vi kommer även att mäta deras energidata för att se vad de använder elen till. Baserat på detta och på vad de svarat i intervjun så diskuterar vi igenom vardagen för att se vad som skulle kunna hända med olika vardagsaktiviteter och vad som är viktigt att det fungerar, säger Helena Strömberg.

Nyfiken på fler innovativa projekt i HSB Living Lab? Här hittar du fler

Nydesignade produkter ska testas

I nästa steg ska projektgruppen skapa prototyper baserade på de boendes insikter. Produkterna ska sedan testas så att man kan ta reda på om de kan lösa problem i vardagen eller på något annat sätt hjälpa till. Vilken typ av prylar det blir är för tidigt att svara på i skrivande stund men till hösten 2021 är tanken att produkterna ska testas av de boende i HSB Living Lab.

– Vi har haft mycket diskussioner i projektgruppen om vad vi gärna vill se för ny design och nya produkter, men vi har alla olika åsikter och det är spännande att se hur mycket det skiljer sig mellan olika människor och hushåll. Tycker man att det är allra viktigast att kunna duscha när som helst, eller är det viktigare att maten är klar en viss tid, säger Helena Strömberg.

Vi har haft mycket diskussioner i projektgruppen om vad vi gärna vill se för ny design och nya produkter

Projektet ”Design för en energiresilient vardag” pågår mellan januari 2020 och december 2021 och är ett samarbete mellan HSB Living Lab, Chalmers, Sveriges forskningsinstitut RISE samt partners från industrin och finansiering från Energimyndigheten.

Vill du forska tillsammans med HSB Living Lab? Läs mer och skicka in din ansökan

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons