Annons

Ida Östenberg:Så kan demagoger bli demokratins död

Capitolium i Washington.
Capitolium i Washington. Foto: Alex Brandon/ AP
Under strecket
Publicerad

Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, och John Adams arbetar med den amerikanska grundlagen. Målning av Jean Leon Gerome Ferris.

Foto: LOC

Efter Trumps seger i det amerikanska presidentvalet är det uppenbart att den västerländska demokrati vi tagit för given på allvar utmanas av populistiska strömningar. Platon, Aristoteles, Polybius och Cicero hade inte varit förvånade. Demokratin, menade de, faller alltid genom att en demagog tar makten.

En grundtanke hos de antika författarna var den politiska cykeln, kyklos, enligt vilken varje statsskick efter en tid degenererar och övergår i ett nytt. Kungaväldet urartar i tyranni, varefter envåldshärskaren fälls av samhällets främsta. Deras aristokratiska styre förfaller till en oligarki, varefter folket gör uppror och inrättar en demokrati, som i sin tur övergår i mobbvälde. Fram träder en demagog, som samlar folket och låter sig utropas till ensam ledare, snart omvandlad till tyrann. Sin mest utvecklade form fick idén hos den grekiske författaren Polybius på 100-talet f.Kr. Han lanserade begreppet anakyklosis, ett naturgivet politiskt kretslopp, som återstartar, om och om igen.

Annons
Annons
Annons