Annons

”Så kan Alliansen säkra att alla partier når riksdagen”

Med en modell för valteknisk samverkan riskerar inget av de fyra allianspartierna att hamna under spärren och åka ur riksdagen. Samtidigt stärks den demokratiska legitimiteten hos valprocessen eftersom alla rösterna på partierna räknas, skriver Carl B Hamilton.

Under strecket
Publicerad

Carl B Hamilton.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Allianspartiernas ledare Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C).

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Carl B Hamilton.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Alliansregeringen 2006–2014 svetsade samman de borgerliga partierna. Att de fyra partierna utan större offentliga motsättningar eller avgångar kunde samarbeta i åtta år uppskattades också av väljarna. Alliansen blev ett vinnarkoncept på valdagen och i politikens vardag.

Sedan dess och i opposition har partiernas politik naturligt nog kommit att spreta mer än under regeringstiden. Men mandatperioden 2014–2018 har ändå inte skapat en så stor spridning i hållningar att ett framtida förtroendefullt regeringssamarbete på allvar skulle hotas. Utom på en avgörande punkt: den parlamentariska situationen har komplicerats, och främst av väljarnas tilltagande motstånd mot flyktinginvandring, särskilt sedan hösten 2015, och partiernas olika grad av omsvängning.

Annons
Annons
Annons