In treatment – säsong fyraSå intensivt att man glömmer att andas

Uzo Aduba i ”In treatment”.
Uzo Aduba i ”In treatment”. Foto: HBO Nordic

Terapiklichéerna ligger ibland farligt nära i nystarten av ”In treatment”. Men trots det binge-tittar man på HBO-serien med behållning.

Under strecket
Publicerad
 Uzo Aduba och John Benjamin Hickey.

Uzo Aduba och John Benjamin Hickey.

Foto: HBO Nordic
Annons

Terapi – finns det verkligen något stigma kvar att tala om? Komikern Marc Maron har nyligen fått sin podcast ”WTF” sponsrad av ett av alla dessa bolag som tillhandahåller terapi online, och känner sig föranledd att avdramatisera hela företeelsen när han drar sin betalda harang. Jag skulle nog påstå att det inte behövs, att terapi i dag inte bara är allmänt accepterat utan ett ingalunda underutnyttjat sätt att hantera alla möjliga motgångar här i tillvaron.

Kanske har serien ”In treatment” bidragit till att skapa denna acceptans och en förståelse för vad som utspelar sig i mottagningsrummet. Den amerikanska versionen, som hade premiär 2008, låg manusmässigt mycket nära en israelisk förlaga. Gabriel Byrne spelade terapeuten Paul Weston, som tog emot ett antal patienter och som samtidigt själv gick i egen terapi hos Gina (Dianne Wiest). En av klienterna från den första säsongen som åtminstone jag inte kan glömma är den unga, självmordsbenägna gymnasten Sophie, spelad av Mia Wasikowska.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons