Annons
X
Annons
X

Så högt vill tydligen inga andra klättra

Högst skatt vinner, menar de rödgröna. Man får en bild av hur välfärden och skattetrycket går hand i hand uppför trappan mot himmel­riket.

ag tycker att det är lite läskigt att man får så mycket mer kvar i plånboken.

Det utbrast den socialdemokratiska chefredaktören Nisha Besara när hon i söndags diskuterade jobbskatteavdraget i P1:s
God morgon, Världen!

Självfallet var resonemanget tillspetsat, men det säger ändå något om hur ovana vi är, i Sverige, att tänka utanför boxen. Det som är helt naturligt i resten av den utvecklade världen blir ”lite läskigt”.

Annons
X

Svensken betalar näst högst inkomstskatt i världen. Det visar revisionskoncernen KPMG:s kartläggning av hur inkomstskatterna har utvecklats i 86 länder de senaste sju åren.

Det är bara i Danmark som marginalskatterna är högre än i Sverige. I Danmark ligger marginalskatten på 62,3 procent, jämfört med Sveriges 56,7. De nivåerna är sällsynta. Tillsammans med Nederländerna, vars marginalskatt ligger på 52 procent, utgör vi de tre enda länderna med marginalskatter på över 50 procent, enligt kartläggningen.

Även när man mäter den genomsnittliga inkomstskatten ligger Danmark högre än i Sverige, om än knappt. På en inkomst om ungefär 700000 kronor (KPMG har använt riktmärket 100000 dollar) har Danmark skattesatsen 37,6 procent medan Sverige ligger i hälarna med 37,5 procent.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Man kan räkna på andra sätt. Går man efter skatternas andel av BNP så ligger också Danmark högst av OECD-länderna, och Sverige på andraplatsen med ett skattetryck på 48,2 procent, enligt OECD:s siffror i databasen på
  Ekonomifakta.se .

  Ändå agerar man i den svenska debatten som om lägre skatter vore helt okänd mark. Som om ett tio procentenheter lägre skattetryck vore ett vågat experiment. Men det är ingen chansning. Tvärtom, där ligger Tyskland!

  Under våren och sommaren har Socialdemokraternas företrädare varit väldigt tydliga med budskapet att skatterna i Sverige måste höjas. Så sent som förra veckan (9/9) så skrev Mona Sahlin och Thomas Östros en debattartikel i
  Dagens Nyheter med rubriken: ”Vi vill höja skatterna för att säkra jobb och välfärd”.

  Koalitionsbröderna i Vänsterpartiet säger samma sak. ”Vi kommer att behöva höja skatter, det är vi överens om”, sade Lars Ohly i
  Expressen dagen innan.

  Ingenting i Sahlins och Ohlys framträdande i SVT:s
  Agenda i söndags, där även Miljöpartiets Peter Eriksson var med, antydde heller att de rödgröna kommer att gå till val med någon annan skattepolitik. De vill inte säga med hur mycket, och de kan inte ange vilka kalkyler som ligger till grund för ställningstagandet. Skatterna ska upp, kosta vad det kosta vill.

  Det är ett bakvänt resonemang, som förutsätter att kvalitet i välfärden bara kan infinna sig om man har högst skatter i världen. Det duger inte att vara tvåa. Länder som Tyskland, Australien, Finland, Storbritannien och Luxemburg är obeboeliga. Bara Danmark är ett föregångsland.

  Högst skatt vinner, menar de rödgröna. Man får en bild av hur välfärden och skattetrycket går hand i hand uppför trappan mot himmelriket.

  I själva verket tycks det vara tvärtom. Att man får svindel när man klättrat riktigt högt. Då känns det så klart ”lite läskigt” att blicka nedåt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X