Så hjälper du dina barn att lyckas i skolan

Foto: Jonas Ekströmer / TT

James Nottingham, skolutvecklare och författare till boken Uppmuntra lärande, tipsar föräldrar hur de kan hjälpa sina barn att lyckas i skolan.

Under strecket
Publicerad
Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

1 / 5

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tips 1: Lär ditt barn självkontroll

Ju bättre barn är på att vänta på en belöning, desto större är sannolikheten att de lyckas i skolan, får hållbara relationer etc.

Ett sätt kan vara att skaffa en spargris och låta barnet spara till något det själv vill ha. Prata om saker du själv skulle vilja ha men som du väntar med att köpa.

Björn Larsson Ask/TT
Foto: Björn Larsson Ask/TT

2 / 5

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Tips 2: Lär att lära

När du själv lär ditt barn något, prata om hur man gör och vilket förhållningssätt som behövs. Handlar det om att cykla så kan det vara att koncentrera sig, vara envis. Är det läxor som ska göras så prata om studieteknik och metoder, samtidigt som ni gör uppgiften. Nästa gång ditt barn klagar över den tråkiga läxan, se det som ett sätt att träna på att lära sig.

Lärande handlar om vilket förhållningssätt man har. När du pratar om någons framgång, peka på vilken betydelse förhållningssättet har haft när de har blivit duktiga på något. För att tro att de kan lyckas så behöver barn känna att de kan påverka resultaten. För att tro att de kan lyckas så behöver barn känna att de kan påverka resultatet.

Jeffery Phelps / TT / NTB Scanpix
Foto: Jeffery Phelps / TT / NTB Scanpix

3 / 5

Foto: Jeffery Phelps / TT / NTB Scanpix

Tips 3: Barn härmar – lär dig något själv

Barn härmar. Om du ger intrycket av att du vet allting, då kommer barnen att tro att det är så det ska vara. Om du istället visar att du tycker om att lära dig nya saker, att du lär av dina misstag och vill pröva nytt, då kommer ditt barn sannolikt också sätta värde på lärande.

Visa att du också lär dig saker. Om du vill att ditt barn ska lära sig att lära, visa att du också kan lära dig saker om du bestämmer dig för det.

Varför bestämmer du dig inte för något som du själv vill lära dig - som du inte kan? Till exempel att spela en av Eric Claptons låtar på gitarr, fast du inte kan spela gitarr? Det ska vara en utmaning utanför din egen bekvämlighetszon. Bestäm dig, öva 15 minuter två gånger om dagen under en månad. Utvärdera hur mycket du har kvar för att nå ditt mål. Spela upp låten under nästa kompis/släktfest - och prata om vikten av att öva och vilken inställning du hade!

Jonas Ekströmer / TT
Foto: Jonas Ekströmer / TT

4 / 5

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Tips 4: Beröm ansträngningen, inte barnet

När du ger beröm, ge beröm för något som barnet kan kontrollera, som att det är fokuserat, målmedveten, bestämd. Det uppmuntrar lärandet och utvecklingen. Säg hellre ”bra sprunget” än ”du är bra på att springa”, då är det handlingen som du berömmer, inte barnet i sig. Det negativa med att berömma barnet som person (du är smart, du ritar fint, du är en naturlig problemlösare) är att barnet känner sig dålig när det misslyckas (jag är inte smart etc).

Framför allt är det när barnet har kört fast eller kämpar, som berömmet behövs. Det bästa är att vända på hur du ger beröm för att de ska ge bäst effekt. När det går dåligt, det är då vi ska säga ”bra gjort, det är verkligen bra att du kämpar”. När det går lätt, då säger vi ”det där var lätt för dig, ska vi göra det svårare?”

JESSICA GOW / TT
Foto: JESSICA GOW / TT

5 / 5

Foto: JESSICA GOW / TT

Tips 5: Sätt upp egna mål – inte vad man "borde" prestera

Sätt lärandemål, inte prestationsmål. Ofta sätts mål som är typiska för en åldersgrupp, som att man ska kunna prata när man är två, multiplikationstabellen när man är åtta osv. Det är bättre att sätta ett mål utifrån barnets egna färdigheter där vi struntar i andras nivå. Ett mål kan vara att två-åringen ska lära sig tre nya ord i veckan, åttaåringen en ny multiplikationstabell per månad etc.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons