Annons
X
Annons
X

Så hittar du bästa indexfonden

Här är skälen till varför billiga indexfonder nästan alltid är bättre än en dyr aktiv förvaltning. Men skillnaderna mellan indexfonderna är stora. Så hittar du den bästa indexfonden.

Foto: Simon Paulin

En av de få saker man säkert vet när det gäller sparande är att låga avgifter är bra och höga avgifter är dåligt. Eftersom rådgivare hos banker och försäkringsförmedlare försöker få spararen att betala höga avgifter kommer de inte att berätta om fördelarna med lågprisfonder.

Följaktligen får man heller inte veta om det finns skillnader mellan olika indexfonder. Det finns det. Men först kan det vara på sin plats att påminna om varför indexfonder är ett bra alternativ.

SvD har granskat utvecklingen för aktiva och passiva Sverigefonder under de senaste fem åren (passivt förvaltad aktiefond = indexfond). Här kommer några av de mest intressanta slutsatserna:

Annons
X
 • 44 av 51 aktivt förvaltade Sverigefonder får stryk av den bästa indexfonden.
 • 12 av 15 indexfonder slår snittet för de 51 Sverigefonderna.
 • Alla storbankernas aktivt förvaltade Sverigefonder (14 stycken) får stryk av den bästa indexfonden.

Kontentan är att den som vill vara någorlunda säker på att hitta en Sverigefond som slår snittet för alla Sverigefonder ska välja en indexfond.

Det finns numer en mängd indexfonder att välja mellan när det gäller svenska aktier, bland annat två gratisfonder. Det är emellertid inte säkert att gratisfonderna är bäst. I tabellen nedan rankar vi de 15 indexfonder som funnits i minst fem år och den bästa av de två gratisfonderna, Nordnet Superfonden Sverige, kommer först på sjunde plats.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bakgrunden till skillnaderna är framför allt det jämförelseindex man använder. Nordnet Superfonden Sverige och den andra gratisfonden Avanza Zero använder båda ett återinvesterat OMX30 som jämförelseindex medan de indexfonder som hamnar högst på listan har ett bredare jämförelseindex.

  Generellt kan man räkna med att en indexfond med stor riskspridning över tid går bättre än en smal fond men skillnaden mellan börsens smala index OMX30 och det breda OMXS de senaste fem åren är i år är skillnaden ovanligt stor.

  Det beror framför allt på utvecklingen det senaste året. Uppgången för breda OMXS-index ligger på 14,9 procent medan OMX30 har stigit med 8,7, en skillnad på drygt 6 procentenheter. Det beror dels på att tunga bolag som haft en svag utveckling, exempelvis Telia Sonera och Ericsson, väger tyngre i ett smalt index men också på att många mindre bolag som inte finns med i OMX30 har gått starkt på börsen.

  Följaktligen har indexfonder som följer ett bredare index gått bättre än de som följer OMX30. Handelsbankens Index Criteria, som toppar listan, följer ett brett aktieindex med etisk prägel (OMX GES Ethical Sweden Gross Index) men fonden är dyr, avgiften är 0,65 procent. På sikt kan man räkna med att det får effekt på avkastningen i relation till andra indexfonder.

  SPP:s Aktiefond Sverige har både en låg avgift och följer ett lite bredare index, OMXS Benchmark Total Return, med mellan 60 och 80 av de största bolagen på börsen. Den har de senaste fem åren stigit med 73,4 procent vilket är nästan 7 procentenheter bättre än snittet för samtliga Sverigefonder.

  – Vi jobbar sedan 2012 med ett bredare index och det betyder att vi har fler mindre bolag som generellt sett har gått bättre på börsen, säger förvaltaren Andreas Poole.

  En annan fördel för fonden har varit att Telia Sonera och Swedish Match har uteslutits som en följd av fondens regelverk för hållbara och etiska placeringar. Det har enligt Poole gett en positiv effekt på 3 procentenheter för fondens utveckling.

  Ytterligare en viktig faktor är låga transaktionskostnader. SPP Aktiefond Sverige fonden är i praktiken en indexfond men kan på grund av sin hållbara profil inte klassificeras som en ren indexfond. Det ger också en större frihet när det gäller hur man justerar i portföljen när vikterna i index förändras.

  – Det betyder till exempel att vi inte behöver köpa aktier i bolag som är nya i indexet samma dag de kommer in. Det måste andra fonder göra som replikerar index exakt. Det kan ha haft en liten effekt på avkastningen, säger Poole.

  Vad blir då slutsatsen? En indexfond som är gratis kommer alltid vara ett bra långsiktigt alternativ men en bredare indexfond med låg avgift har goda chanser att ge minst lika bra avkastning.

  Annons
  Annons
  Foto: Simon Paulin Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X