Archives – Volume 1. The Early years (1963–1967)Så hittade Joni Mitchell sin egen röst

Joni Mitchell på Canterbury House i Ann Arbor 1967.
Joni Mitchell på Canterbury House i Ann Arbor 1967. Foto: Al Blixt

Ikoniska Joni Mitchells första steg som artist dokumenteras i en ny lyxig box. Vi får följa med på en resa där den lite nerviga Joan Anderson utvecklas till den självsäkra Joni Mitchell. Boxens starkast lysande låtar är också de som pekar framåt mot stjärnans guldålder på 1970-talet.

Publicerad
Den lätt nerviga Joan Anderson utvecklades till den mer självsäkra Joni Mitchell.

Den lätt nerviga Joan Anderson utvecklades till den mer självsäkra Joni Mitchell.

Annons

Det tog lång tid, men nu har också Joni Mitchell öppnat dörrarna till sitt privata arkiv. Till skillnad från Bob Dylan, Neil Young och de andra manliga giganterna i hennes generation har ju de lyxiga och omfångsrika cd-boxarna helt saknats i hennes diskografi.

När det nu äntligen kommit en sådan – med ett lite blygsammare omfång än de som Dylan och Young brukar ge ut – är den 77-åriga Joni Mitchell sedan länge musikhistoria. Det var 20 år sedan den, får man anta, sista turnén och 13 år sedan det sista albumet. Märkt av sjukdomar – polio, Morgellons syndrom och hjärnaneurysm – har hon dragit sig tillbaka till sina hem i Kalifornien och British Columbia. Hälsoläget är betydligt bättre i dag än 2015, då hon blev oförmögen att både gå och tala och musikskapandet och måleriet har satts på paus. Publikt visar hon sig bara för att ta emot några av alla de pris och utmärkelser hon fortfarande tilldelas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons