Annons

Kristoffer Leandoer:Så här viktiga litterära fynd görs inte ofta

En ung Simone de Beauvoir (1908–1986).
En ung Simone de Beauvoir (1908–1986). Foto: TT

Det är inte lätt att begripa varför Simone de Beauvoirs ”Les inséparables” fått ligga opublicerad ända tills nu. Den delvis självbiografiska romanen om en livsavgörande vänskap kastar inte bara nytt ljus över ett centralt 1900-talsförfattarskap, det är en berättelse som står utmärkt på egna ben.

Under strecket
Publicerad

Enligt gammal albansk folktro måste en levande människa muras in som offer för att ett bygge ska lyckas: legender om inmurade unga flickor är förknippade med extraordinära byggnadsverk som slottet i Shkodra (Ismaïl Kadaré förlägger historien till ett brobygge i en roman). Det finns författarskap som på motsvarande sätt tycks kräva sina inmurade offer, ungdomstexter som sysselsätter fantasin hos dem i åratal, men av en eller annan anledning aldrig får se dagens ljus: men de finns kvar, de fortsätter att ge författarskapet näring. Flaubert slet i 35 år och ratade version efter version av ”Hjärtats begärelse”, berättelsen om den helige Antonius frestelser. Systrarna Brontë hade sin barndoms fantasivärldar – Gondal och Angria – att tillgå som en hemlig källa för sina författarskap; i det rika textmaterialet som skapandet av dessa världar förde med sig hittar vi ursprunget till gestalter som Heathcliff eller Rochester.

Ett annat exempel är Simone de Beauvoir, som skrev version på version av berättelsen om sin första passion och hur det tragiska gjorde entré i en skyddad borgerlig tillvaro. Hon ratade på egen hand två romanutkast, hon skrev novellen ”Anne” i en novellsamling som både Gallimard och Grasset refuserade år 1937, hon strök en passage i romanen ”Mandarinerna”. År 1954, samma år som ”Mandarinerna” utkom, gjorde Beauvoir ett femte försök, kortromanen ”Les inséparables”, De oskiljaktiga. Hon var då 46 år gammal och hennes väninna som gjorde ett så bestående intryck, både som levande och som död, hade varit borta i 25 år.

Annons
Annons
Annons