Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Så här talar intelligenta personer om sig själva

Efter den senaste veckans debatt om Donald Trumps mentala hälsa och intelligens: vad skiljer en dumbom från ett geni?

Journalisten och författaren James Fallows har intervjuat nobelpristagare, professorer och framgångsrika affärsutvecklare. Gemensamt för alla är att de har talang och intellekt – de anses vara några av världens smartaste. Utifrån sina erfarenheter av dessa innovatörer och pionjärer har han, med anledning av Donald Trumps senaste utspel på Twitter, sammanställt på vilka tre sätt intelligenta människor förhåller sig till sig själva.

Annons
X

1. De vet om att de är smarta. I klassrummet, över schackbordet eller under skoldebatten – de briljerar på sitt område och noterar att det inte är lika lätt för omgivningen som för dem själva.

2. Praktiskt taget ingen av dem säger det högt. Helt enkelt för att de inte behöver. Det finns några undantag, som till exempel boxaren Muhammad Ali. Han slog fast att han var den bäste, och det var han också. Men de allra flesta skulle dra sig för att säga det högt, eftersom de redan vet om det.

3. De vet vad de kan – och vad de inte kan. Detta, menar Fallows, är den mest prominenta egenskapen hos de särskilt intelligenta. De drar sig inte för att visa sig okunniga inom ett visst område eftersom de är medvetna om sin egen kapacitet och ignorans. De kanske är matematikgenier men helt inkapabla att analysera ett klassiskt verk. Eller så är de lysande basketstjärnor men medelmåttiga fotbollsspelare. Oavsett vad – de vet om det.

Orginialartikel.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen