Annons
X
Annons
X

Så här kan NSA kartlägga ditt liv

En genomsnittlig svensk lämnar dagligen ifrån sig mängder av personlig information som kan läsas av NSA. Den amerikanska säkerhetsmyndighetens intresse för svenska medborgare är litet, men de kan byta information med sin svenska motsvarighet FRA.

Enligt The Guardians och Washington Posts
avslöjande har amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA direkttillgång till data hos de flesta av de stora amerikanska nättjänster som många svenskar använder dagligen, både privat och i jobbet.

Vita huset, som delvis
bekräftat uppgifterna om projektet Prism, uppger att NSA:s befogenheter enbart gäller personer utanför USA – det vill säga exempelvis svenskar.

Du som läser den här texten har med största sannolikhet redan lämnat ifrån dig mängder med personlig information som NSA, om de vill, kan analysera för att kartlägga dig:

Annons
X

• Varje gång du loggar in på Facebook via mobilen registreras platsen genom telefonens GPS. Facebook sparar och analyserar allt du gör på sajten – vad du trycker ”gilla” på, vilka artikellänkar som kompisar tipsat om du klickar och så vidare. Över tid skapar denna information en mycket heltäckande bild av en individ. Den omfattande personprofileringen använder Facebook till att sälja individanpassade annonser, men enligt avslöjandet har alltså även USA:s säkerhetstjänst tillgång till datan.

• Om du använder molnbaserade e-posttjänster som Microsofts Hotmail eller Googles Gmail kan NSA läsa dina mejl. Att tjänsterna krypterar mejlen hjälper inte om det stämmer att NSA har direkttillgång till företagens servrar.

• Även många svenska företag och myndigheter har köpt in Googles e-posttjänst Gmail. Många företag använder också molntjänster som Google Drive för att dela kalkylblad och andra arbetsdokument mellan medarbetarna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Google registrerar förstås allt du googlar, och kan på så sätt lära sig allt från vilka sjukdomar du drabbats av till dina sexuella böjelser. Genom så kallade cookies och ip-nummer fortsätter de att följa vad du gör på nätet även sedan du lämnat Googles sajt. Även om du inte loggat in på någon Googletjänst kan de på så sätt ofta räkna ut vem du är ändå.

  • När du tar bilder med din Iphone synkroniserar Apple dem via nätet. Delar du bilden till dina vänner genom Instagram blir den dessutom tillgänglig för NSA även den vägen. Enskilda bilder kanske inte säger något, men många bilder tillsammans skapar ett mönster.

  • Konversationer över Skype kan följas av NSA om de så önskar.

  Pär Ström, som arbetar med integritetsfrågor vid tankesmedjan Den nya välfärden, menar att vanliga Svensson knappast behöver bekymra sig särskilt mycket över detta.

  Däremot menar ha
  n att företag kan ha skäl att oroas över att amerikanska myndigheter kan bedriva industrispionage genom att läsa deras e-post och dokument på Gmail och Google Drive.

  – Företag som håller på med högteknologi ska på allvar oroa sig för NSA. Det finns tecken på att det föreligger samarbete mellan amerikansk underrättelsetjänst och näringsliv, säger han.

  – NSA har enorma resurser att komma väldigt långt. Dig och mig struntar de i, men med terrorism eller upphandling av stridsflygplan eller strategiska uppfinningar är det annorlunda, säger Pär Ström.

  Jakob Schlyter på konsultfirman Kirei, en av Sveriges främsta experter på IT-säkerhet, tycker att det är allvarligt att staten på det här sättet skaffat sig ett titthål i folks privatliv och möjliggör massövervakning.

  – Det här är som en amerikansk film i verkligheten, säger han.

  I ett ”worst case scenario” får vi enligt Jakob Schlyter anta att den amerikanska säkerhetstjänsten potentiellt har tillgång till alla amerikanska stora så kallade molntjänster, e-posttjänster och sociala medier vi använder i våra dagliga liv.

  Han förutsätter att NSA samarbetar med sin svenska motsvarighet FRA. Att amerikanska NSA uppger att de inte spionerar på amerikanska medborgare och att svenska FRA inte får signalspana inom Sveriges gränser är därför ett enkelt problem för myndigheterna att lösa.

  – Man byter underrättelseuppgifter med varandra. Att FRA inte får spana i Sverige är inga problem när man byter information som handelsvara.

  Dessutom är internettrafik sällan nationell, utan per definition global.

  Inom underrättelseinformation brukar man säga att det viktigaste är att kommunikation sker än exakt vad som sägs, påpekar han. Det intressanta för underrättelsemyndigheterna behöver därför inte vara exakt vad som sägs i mejlen, utan var och mellan vem kommunikationen sker.

  Att de utpekade företagen förnekar allt kännedom om Prism betyder inte mycket, menar han.

  – Man ska veta att det inte stämmer. Rent juridiskt har bolagen skrivit på att de inte får säga något om detta, så de måste svara på det sättet, det är hela upplägget för underrättelseverksamhet.

  En inte ovanlig reaktion på de senaste dagarnas skriverier är att ”den som inte har något att dölja har inget att oroa sig över”. Jakob Schlyter kallar det ett förnekelsesyndrom.

  – Nej, jag kanske inte har något att dölja just nu. Men ofta är det inte enstaka information som är intressant, utan mönster.

  Mer om skandalen kring IT-spioneriet i USA

  PLAN ”Tagit extrema säkerhetsåtgärder” svd.se AGRELL ”Sociala medier som syltkar” svd.se SVENSK EXPERT ”Det är större än Watergate” svd.se HONGKONG ”Därför kunde Snowden fly” svd.se BRANDEL Något Stasi kunnat drömma om svd.se AVSLÖJAT ”IT-jättar hjälper USA spionera” svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X