Så här kan du tjäna på Telia Sonera

Telia Sonera betalar tillbaka över 10 miljarder kronor till sina 800 000 aktieägare, om alla nu nappar på återköpserbjudandet. Men för den vanlige aktieägaren blir det en blygsam summa.

Under strecket
Publicerad
Annons

För en person som äger 200 aktier innebär Telia Soneras erbjudande att hon får 440 kronor i handen. Men en förutsättning för att det ska bli några pengar alls är att man svarar på det brev Telia Sonera nu skickar till sina aktieägare.
Erbjudandet till aktieägarna är följande: Alla aktieägare får lika många säljrätter som de har aktier. För varje bunt om 25 säljrätter har man rätt att sälja en aktie för 55 kronor. Med 200 aktier i portföljen kan man således sälja åtta stycken för sammanlagt 440 kronor.

Anmälningstiden är från den 11 maj till den 14 juni. Pengarna kommer betalas ut i början av juli. Här nedan följer två exempel på hur man kan agera.
Anna har 200 aktier i Telia Sonera. För de 200 aktierna tilldelas hon 200 säljrätter. Hon gillar återköpserbjudandet och bestämmer sig för att sälja var 25:e aktie. Det vill säga åtta aktier. Tekniskt går det till så att hon säljer aktierna genom att utnyttja de 200 säljrätterna. Hon får 55 kronor styck för de åtta aktierna. Totalt 440 kronor.
Efter affären har hon 192 aktier kvar.
Per har också 200 aktier i Telia Sonera. Även de får 200 säljrätter. Men han har ingen lust att sälja. Däremot säljer han gärna sina säljrätter. Han kan då sälja sina säljrätter courtagefritt i Återköpserbjudandet. Ett genomsnittspris kommer att tas fram så att alla får lika mycket per säljrätt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons