Annons
X
Annons
X

Så har Borg skönmålats

Att svensk ekonomi går starkt har fått omvärlden att prata om tigerekonomi och svenskarna att hylla Anders Borg. Men hur stor del av framgångarna är finansministerns förtjänst? Svaret är – mindre än de flesta tror.

Anders Borg, Sveriges finansminister. Illustration: Jenny Alvén
Anders Borg, Sveriges finansminister. Illustration: Jenny Alvén

När Riksbanken höjde styrräntan förra veckan sågs det som ännu ett tecken på att svensk ekonomi är het. Senaste BNP-siffran visade en rekordhög tillväxt på drygt 7 procent. En siffra som mycket väl kan upprepas vid nästa kvartalsredovisning och som gett Anders Borg något av en hjältestatus. Men när SvD Näringsliv talar med sex olika ekonomer om finansministerns och regeringens insats blir omdömena mer nyktra.

– Ärligt talat beror ganska lite på vad regeringen gjort, det tar lång tid att påverka ekonomin, säger Andreas Bergh, forskare vid Lunds universitet och institutet för näringslivsforskning (IFN). Han får medhåll av John Hassler, professor i nationalekonomi.

– Anders Borg har gjort i princip allting rätt, frågan är bara hur svårt det var, säger John Hassler och syftar på att finansministern haft stor nytta av de strukturreformer dåvarande finansminister och sedermera statsminister Göran Persson, gjorde på 90-talet efter bankkrisen.

Annons
X

Då skapade politikerna ett nytt ekonomisktpolitiskt ramverk, med en självständig riksbank, ett överskottsmål i de offentliga finanserna och ett utgiftstak för statsbudgeten. Reformer som Borg har förvaltat.

– Anders Borg har slagit vakt om det som gjordes på 90-talet, men hans stora förtjänst är att han inte fallit för några frestelser, säger John Hassler.

I motsats till många andra länder har regeringen sparat i ladorna och vi gick därför in i krisen med ett överskott i statsfinanserna. Det bidrog till att regeringen hade råd att stimulera den inhemska efterfrågan under krisen med skattesänkningar, rotavdrag och direkta statsstöd. Faktorer som den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD lovordar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Den svenska ekonomin drog stor nytta av skatteåtgärderna, och då framförallt jobbskatteavdragen eftersom de stöttade arbetsmarknaden och därmed även höll igång konsumtionen, säger Luke Willard på OECD:s Sverige-enhet i Paris.

  Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv och före detta riksbankschef, håller med om nyttan av regeringens olika åtgärder för att stimulera arbetsutbudet.

  – Det som är regeringens förtjänst är att vi hade goda statsfinanser, men det stora är ändå att vi har undvikit en inhemsk finanskris. Det har spelat störst roll, säger Urban Bäckström, och syftar på att vårt finanssystem stod emot när de blåste som värst, även om de svenska bankerna hade problem i Baltikum. Just krisen på 90-talet är något många av ekonomerna återkommer till. Den gjorde att bankerna sanerades vilket bidrog till att vi hade en stabil grund att stå på när finanskrisen slog till. De reformer andra länder tvingats gör nu, hade vi redan klarat av.

  Ola Petterson, som är chefekonom på LO är djupt kritisk till regeringens omläggning av a-kassan och sjukförsäkringssystemet, men säger att bortsett från det har Anders Borg ändå inte gjort några direkta fel. Däremot störs han av vad han kallar ”Moderaternas mytbildning kring finansministern”.

  – De håller på att bygga ett monument över Anders Borg, men när man frågar ”hur” han räddade Sverige, så finns det inget vettigt svar, säger Ola Pettersson.

  Så har Borg skönmålats

  Annons
  Annons
  X

  Anders Borg, Sveriges finansminister. Illustration: Jenny Alvén

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X