Psykologen: Så hanterar du din oro

Det är lätt att oroa sig för läskiga saker som man ser och hör om på nyheterna. Här svarar psykologen Jenny Jägerfeld på hur man kan hantera sin oro.

Under strecket
Publicerad

Det finns mycket saker i samhället som man kan känna oro över.

Foto: Teckning: Stella, 13 år

Det finns mycket saker i samhället som man kan känna oro över.

Foto: Teckning: Stella, 13 år
Det finns mycket saker i samhället som man kan känna oro över.
Det finns mycket saker i samhället som man kan känna oro över. Foto: Teckning: Stella, 13 år

Hej Jenny! Vi träffar många barn som oroar sig för saker som de tycker är läskiga i samhället. Ofta kopplat till sådant det handlar om mycket på nyheterna. Just nu oroar sig många för coronaviruset och sprängdåden som varit på flera håll i Sverige. Behöver man oroa sig? Och hur lugnar man sig när oron sätter in? /SvD Juniors redaktion

Hej!

Jag förstår verkligen att man kan känna sig orolig när man ser eller hör om otäcka saker som händer runt omkring i världen. En sak som kan vara bra att börja med är att försöka reda ut sin oro. Handlar den om något man kan göra något åt, eller inte? Om man kan göra något åt sin oro, så är den bästa medicinen förstås att börja göra just det. Om man är orolig för hur det ska gå på ett prov är det ju bäst att plugga.

Om man tar klimatförändringarna är ju inte det något man kan förändra helt på egen hand, utan det krävs att politiker och företag fattar andra och bättre beslut. Men man kan också bidra själv genom att till exempel äta mer vegetariskt eller försöka att flyga mindre. Att göra det man kan, känns ofta bra och kan bidra till att oron minskar.

Om oron handlar om saker som ligger utanför ens egen kontroll (som coronaviruset och sprängdåd) så blir det en annan sak. Ett sätt att hantera oron är att ta reda på fakta. Vårdguiden (som är en väldigt bra och pålitlig sida på nätet) skriver till exempel att det är väldig låg risk att coronaviruset ska sprida sig till Sverige.

Och även om det varit mycket fokus på sprängningar i media är det viktigt att komma ihåg att Sverige generellt är ett väldigt tryggt land och att det är väldigt få som drabbats. Rikspolischefen Anders Thornberg säger att polisen gör allt vad de kan för att bekämpa dessa brott. Det är alltså något som man tar på stort allvar.

Det finns studier som visar att oron kan minska om man skriver ner vad man är orolig för. När man gör det får man nämligen distans till oron (den kommer ur huvudet) och man kan komma på nya sätt att hantera den.

Ett annat tips är att prata om din oro med andra, som vänner, föräldrar eller lärare. Fråga även vad de har för sätt att hantera sin oro. Kanske kan du få något tips!

Som människa måste man lära sig att leva med en viss osäkerhet. Det går inte att förutsäga exakt vad som kommer att hända. Men på samma gång som det finns en risk att det kan hända något dåligt, finns det också en chans att det kan hända något bra!

Lycka till, Jenny

Annons
Annons
Annons
Annons