X
Annons
X
Kommentar

Elias Björkman: Så grov felbedömning att hela juryn borde överväga att avgå

Guldbaggegalans största skandal skedde redan den tredje januari. En havererad actionfilm nominerades i kategorin Bästa film i stället för fina "Amatörer". Det är obegripligt.

Läs mer om Guldbaggegalan 2019

Den största skandalen vid årets Guldbaggegala skedde redan den 3 januari när de nominerade presenterades: i kategorin Bästa film saknades Gabriela Pichlers fina ”Amatörer”. I stället ansåg kommittén att den havererade actionfilmen ”Den blomstertid nu kommer” var en av förra årets fem bästa filmer (givetvis ska en genrefilm kunna belönas med Guldbaggen, problemet är att ”Den blomstertid nu kommer” inte är en särskilt bra genrefilm).

Däremot ansåg juryn alltså att Pichlers film borde nomineras till Bästa regi, Bästa manliga och kvinnliga huvudroll samt Bästa manus. Men inte Bästa film, vilket inte är annat än obegripligt. Det är ett väldigt motsägelsefullt sätt att hantera nomineringsuppdraget.

Fredrik Dahl som kommuntjänstemannen Musse i ”Amatörer”.

Foto: Tobias Henriksson/Triart Bild 1 av 5

Eva Melander i sexfaldigt guldbaggebelönade ”Gräns”. Eva Melander själv fick en bagge i kategorin ”Bästa kvinnliga huvudroll”.

Foto: Triart Bild 2 av 5

Simon J Berger och Karin Franz Körlof som kärleksparet Peter och Linda i ”Trädgårdsgatan”.

Foto: Lucky dogs Bild 3 av 5

Adam Pålsson i rollen som Ted Gärdestad i ”Ted - för kärlekens skull”.

Foto: StellaNova Film Bild 4 av 5

Sasaki Miyu och Jyo Kairi i ”Shoplifters”.

Foto: Magnolia Pictures via AP Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X