Så gör man för att döda en demokrati

De senaste åren har flera demokratiskt valda ledare i världen bidragit till att omvandla sina länder till diktaturer. Hur kommer det sig och hur går det till? I en ny bok har två forskare gett sig i kast med att studera det oroväckande fenomenet för att visa vad hotet består av och var räddningen finns.

Under strecket
Publicerad

Är president Donald Trump ett hot mot USA:s demokrati eller ett symptom på landets problem?

Foto: Brett Marty / IBL
Annons

Demokratier brukade gå under med buller och bång. När militärkupper och revolutioner svepte alla institutioner och rättigheter åt sidan, skedde det i ett enda slag. Ett huvudargument i en ny och redan mycket uppmärksammad bok av Harvardstatsvetarna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt, ”How democracies die” (Crown Publishing), är att när demokratier går i kras sker det numera gradvis och oftast under lagliga former. Dagens diktatorer kommer ofta till makten i fria val, varefter demokratin långsamt monteras ner. De senaste globala rapporterna från ledande forskningsinstitut som på olika sätt försöker mäta graden av demokrati i världens länder, såsom Freedom House, European Intelligence Unit och det vid vår egen institution på Göteborgs universitet etablerade Varieties of Democracy Institute, visar alla på att en sådan långsam nedmontering hotar en rad både nya och gamla demokratier och att trenden började för mellan fem och tio år sedan. 

I ett antal länder har demokratiskt valda ledare gått så långt att länderna förvandlats till diktaturer. President Erdoğan har omvandlat det sekulära och förhållandevis demokratiska Turkiet till ett auktoritärt styre med stark islamistisk-nationalistisk prägel. Putin valdes också i relativt demokratiska val först för att sedan utveckla ett alltmer auktoritärt styre med starka inslag av antidemokratisk ­nationalism. Hugo Chavez och hans efterföljare har kortslutit demokratin i Venezuela, landet som en gång och ­under lång tid var kontinentens friaste. I Ecuador har president Rafael Correa påbörjat en liknande utveckling och lyckats tysta domstolar och stora delar av medierna bland annat genom att skärpa lagar, helt i ”demokratisk” ordning. 

Annons
Annons
Annons