X
Annons
X

Läckra köttbullar med brunsås utan kött

Det finns en anledning till att swedish meatballs är så kända. Det är fasligt gott.

Av SvD

Visst är det då bra att det är nästan lika enkelt att göra riktigt goda veganska köttbullar så att även de som vill äta lite mer klimatvänligt kan få sitt lystmäte? De här köttbullarna är gjorda på sojafärs och har ett betydligt lägre klimatavtryck och lägre halt mättat fett – utan att kompromissa med smaken alls.

SvD:s ONLINEKURSER: SvD har tillsammans med matbloggaren Gustav Johansson tagit fram en onlinekurs för dig som vill äta mindre kött i vardagen. Klicka och läs mer om kursen här. goo.gl

Ingredienser köttbullar

  • 300 g vegofärs (gärna Anammas)
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2-2,5 msk potatismjöl
  • 2 dl havregrädde
  • 1/2 – 1 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 1,5 msk god grönsaksfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 10-12 korn kryddpeppar mortlade
  • 1 msk dijonsenap
  • Rapsolja eller smör att steka i
  • Salt och svartpeppar
Annons
X

Ingredienser brunsås

  • 3 dl havregrädde
  • 1 msk matfett, till exempel rapsolja
  • 2 scharlottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk svampfond eller mörk grönsaksfond
  • 1 tsk torkad timjan
  • 5 torkade enbär
  • 1 msk svartvinbärsgele utan gelatin
  • salt och peppar för smak
  • 1 tsk maizena för redning

Gör så här:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se
    1. Skala och hacka lök och vitlök
    2. Fräs mjukt på medelvärme i en stekpanna med rapsolja
    3. Tillsätt vegofärsen och stek tills den tinar
    4. Tillsätt soja, grönsaksfond och ev. tomatpuré
    5. Tillsätt torra kryddor och stek tills vätskan reducerats ner och sugits in i färsen
    6. Blanda ströbröd, potatismjöl i en bunkeHäll i havregrädde och blanda väl. Låt dra 30 sek.
    7. Blanda ner färsblandningen i ströbrödet och rör om noga
    8. Smaka av!
    9. Krydda upp med mer kryddor, salt och peppar efter behov
    10. Forma köttbullar! Det är enklare om du har lite kallt vatten som du kan fukta händerna med mellan varje boll
    11. Stek bollarna i rikligt med matfett i ca 10-12 minuter. De ska få fin mörk färg och vara fasta när de är klara

    Brunsås

    1. Hacka vitlök och scharlottenlök och fräst mjuk i matfett i en kastrull.
    2. Tillsätt alla andra ingredienser och koka i 10 minuter.
    3. Sila bort löken och enbären med en hålsil
    4. Ta upp lite av såsen och blanda ut med maizenan och häll tillbaks i kastrullen under omrörning och kokning tills den tjocknar och du är nöjd.
    5. Smaka av med salt och peppar
    Annons
    Annons
    X
    Bild 1 av 1
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X